Суспільство (відео)

Скандал довкола Земснаряду: містика з орендою, сміття та правопорушення (Відео)

Нещодавно в соціальних мережах Чернігова з’явилося відео, на якому екскаватор розрівнює гори сміття на території поблизу озера Земснаряд.

Ця ситуація набула значного обговорення й призвела до обурення серед чернігівців.

Чернігівський активіст Олександр Гашпар теж зробив кілька публікацій на своїй фейсбук-сторінці, в яких ідеться про засмічення прибережної смуги озера Земснаряд та правопорушення, пов’язані з цією ділянкою. За словами правозахисника, ця земельна ділянка вже кілька років знаходиться в оренді.

«Історія з цією ділянкою тягнеться ще з 2008 року, коли її передали в оренду приватному підприємству «Будмірантарінвест», попри негативний висновок Управління охорони навколишнього природного середовища, оскільки ця ділянка знаходилась у межах прибережної захисної смуги озера Земснаряд», — Олександр Гашпар, громадський активіст, правозахисник.

Попри все, ця земельна ділянка була передана в оренду для будівництва готельно-оздоровчого комплексу з об’єктами інфраструктури та перебувала в оренді до січня 2022 року.Ба більше, в 2020 році ця ділянка навіть була виставлена на сайті ОЛХ на продаж, уже перебуваючи в комунальній власності.

«Було оголошення, що за 35 тисяч доларів надається право забудови цієї земельної ділянки для готелю або автосалону чи автосервісу. У 2022 році договір оренди не був подовжений. А відтак управління земельних ресурсів у січні 2024 року зафіксувало збитки через використання цієї земельної ділянки та нарахувало збитки цьому підприємству в сумі 114 тисяч гривень. Підприємство відмовилося сплачувати ці збитки до бюджету», — Олександр Гашпар, громадський активіст, правозахисник.

Проте вже цього року договір подовжено.

«Що дивно, змінилось цільове призначення, якщо до 2022-го – для будівництва готельно-оздоровчого комплексу, то 8 лютого 2024 року вона вже передавалася як землі промисловості», — Олександр Гашпар, громадський активіст, правозахисник.

Не обійшлось без обговорення інтернет-публікацій про засмічення Земснаряду і на нараді в муніципалітеті.

«Покажи ще одну. Ну, тут трішки сміття. Але суть не міняється. Те, що ви бачите на екрані, якщо вірити анонімним телеграм каналам, за якими ніхто не стоїть і не несе жодної відповідальності. Ви бачите на вашому екрані – розібрана «Україна», яку вивезли на Земснаряд. Але тільки тут нема ні Земснаряда, ні «України». Правда? Нема на фотографії», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови

Дійсно, на цьому фото нема Земснаряду та й як такого звалища сміття. А якщо подивитися так? (00839) Те саме місце, як і на фото, але зняте вранці 13 березня, вже після наради, тільки з трішки більш віддаленого ракурсу. Бачимо, сміття дійсно є. Коли було зроблене фото, яке демонстрували на нараді, і чому вирішили приховати ту гору сміття – питання риторичне.

Проте Олександр Ломако на нараді зазначає, що дійсно ця ділянка перебуває в оренді з 2008 року.

«Ми ж поважаємо приватну власність, ми говоримо про те, що мають сприяти умови ведення бізнесу в нашому місті. Вона в оренді в приватній компанії. Там, по суті, болото, ґрунти такі, що не можна ні пройти, ні проїхати. Компанія уклала договір з іншою приватною компанією на підсипку цієї дороги. От і вся сенсація. Я не знаю, як реагувати. Може, не треба було цього пояснювати. Тому що тут немає жодного порушення, жодної норми», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови

А наразі місцева влада не вбачає жодних порушень у цій ситуації. Олександр Гашпар уже підготував звернення до Державної екологічної інспекції, аби перевірити факт правопорушення.

«Це очевидне порушення, оскільки є закон про управління відходами, який чітко регламентує, що відходи мають захоронювати на відповідних полігонах. І тим більше їх не можна захоронювати в межах прибережної захисної смуги озера Земснаряд. Це є однозначним порушенням. Вважаю, що в цьому випадку має розбиратись екологічна прокуратура і давати оцінку зміні цільового призначення цієї земельної ділянки та законності передачі її в оренду», — Олександр Гашпар, громадський активіст, правозахисник

Чим завершиться ця ситуація, ми обов’язково відстежимо та повідомимо.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button