Суспільство (відео)

Депутати Чернігівської обласної ради йдуть на рекорд (Відео)

Рекордна цього року сесія обласної ради – на порядку денному – більше сотні питань. Сьогодні їх докладно обговорили на засіданні президії та постійних комісій. 7 грудня депутати зберуться в сесійній залі. Вони прийматимуть бюджет 2018 року. За прогнозами фінансистів, головний грошовий документ області буде значно кращий, аніж його попередник 2017 року.

«Ми цього року отримуємо додаткові джерела з державного бюджету у вигляді децентралізованих коштів – дотації на галузі, і забезпечуємо практично все, що ми планували. Те, що не запланували, заплануємо протягом виконання бюджету», — директор департаменту фінансів Чернігівської ОДА Валерій Дудко.

У департаменті фінансів прогнозують навіть перевиконання бюджету. Почувши це, депутати обласної ради на президії взялися просити збільшити їхні депутатські фонди. Нині обранці отримують 100 тисяч на рік на підтримку своїх округів, та кажуть, що це копійки. Радикали, які найбільше виступали за підвищення, запевняють, що сума в розмірі 250 тисяч влаштувала б сповна.

 «Це не просто збільшення депутатського фонду, а ми хочемо забрати делеговані повноваження і самим розподіляти бюджетні кошти, щоб ми витрачали ці кошти на дитячі садки, на підтримання матеріально-технічної бази, бо сьогодні депутат фактично обмежений у будь-яких можливостях сьогодні 100 тисяч із інфляцією, з підвищенням курсу, це взагалі невеличкі кошти», — депутат обласної ради Дмитро Блауш.

Згідно з новим бюджетом, область не фінансуватиме ветеринарну галузь, а відтак отримає понад мільярд додаткових коштів.

«Відновлюється система контролю фітосанітарного По-суті, створюється орган, який повинен бути мільярд 200 мільйонів у держбюджеті передбачено на фінансування ветеринарної системи, так, як це було до кризи», — директор департаменту фінансів Чернігівської ОДА Валерій Дудко.

Та навіть надлишкові кошти не врятують освіту області від дефіциту грошей. Наступного року не вистачає близько 18 мільйонів гривень на заробітну плату деяким працівникам інтернатів, а тому для цих закладів неминуче скорочення.

 «Я впевнений, що це піде цим шляхом, тому що ті інтернати, які у нас зараз є, вони себе вичерпали, це не європейський шлях кошти не суттєві для 6-мільярдного бюджету області, але вони будуть спонукати до удосконалення мережі. На щастя, кількість дітей, які потребують утримання в інтернатних закладах, зменшується», — директор департаменту фінансів Чернігівської ОДА Валерій Дудко.

І мало не головне питання сесії – звіт голови обласної ради. Його депутати заслухають першим. Ігор Вдовенко каже, що загалом своєю роботою задоволений, хоча обіцяє прозвітувати про всі поразки року. Які саме – тримає в таємниці до сесії. Журналістам лише натякає.

«Такі як, от, порівняно з минулим роком, зменшена дохідна частина, прибуток лісогосподарських підприємств невиконання програм, не в повному обсязі фінансування, розподіл коштів, будуть такі», — голова обласної ради Ігор Вдовенко.

На грудневій сесії депутати приймуть низку програм і внесуть зміни до вже чинних. Уже відомо, що під стінами обласної ради перед початком сесії мітингуватимуть лісівники області. На порядку денному – і кілька питань їхньої галузі.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button