Суспільство (відео)

Скандал у Сновську: жителі громади вимагають відставки місцевої влади і готують звернення до Зеленського (Відео)

Сновськ – місто на прикордонні Чернігівщини, новини про яке віднедавна дедалі частіше з’являються в інфопросторі області. Більшість із них відверто негативна. Розкрадання бюджетних і людських коштів, асоціальна поведінка, заборонені розваги, абсолютне невиконання своїх функцій та ігнорування людських проблем. У цьому жителі звинувачують місцеву владу. Люди нарікають, що наявна в медіа інформація – це лише вершинка айсберга свавілля, що тут відбувається вже не перший рік.

«Повний завал відбувається. Якщо все перераховувати, то це дуже буде довго, недовіра повна, розкрадання повні. Ніхто не знає, що вони роблять, як вони роблять. Раніше і збори збирали, звітувало керівництво громади, що зроблено, як зроблено. Тепер усе тихо, глухо, ніхто нічого, все дізнаємося через десяті руки», — Наталія Байбарацька – місцева жителька.

І оцей раніше згаданий «повний завал», за словами місцевих жителів, фактично в кожній сфері «життя» громади. Так, до прикладу, через дії місцевої влади в Сновську, що є адміністративним центром для громади з населенням понад 22 тисячі осіб, закривають заклади освіти та центри обслуговування населення, керівництво не звертає уваги на звернення від своїх громадян, а жителі з навколишніх населених пунктів не мають змоги доїхати до міста.

«Із приходом нинішньої місцевої влади стає дедалі гірше, гірше й гірше. Зачиняють у нас школи по району, місцевих жителів меншає».

«Закривають той самий РЕС у нас, ЧернігівГаз. Раніше у нас був центр обслуговування клієнтів, людина могла спокійно прийти до нас, вирішити свої питання з постачанням газу, з ремонтом, зі всім. Зараз, на жаль, приходять люди і ми їх направляємо до Корюківки, по місту ми вже нічого вирішити не можемо».

«Дороги в нас не чистять узагалі, автобус теж у нас не ходить, тому дістатися до Сновська нам дуже і дуже важко. Маршрутка була до Нового року, після Нового року сказали, що люди не їздять, зарплата у водія дуже маленька, тому йому невигідно приїжджати».

«Оце смішно показати, оце як вони розповідають – 8 кубів дров привезли доньці, вона інвалід, живе он у тому будинку», — Наталія Байбарацька – місцева жителька.

Нещодавно людям увірвався терпець. Наріжним каменем народного гніву став скандал довкола купівлі автомобіля для військових. Місцеву владу звинувачують у розкраданні людських коштів, які жителі громади збирали на автомобіль для воїнів. По суті, автомобіль придбали, а пізніше, під час однієї з нарад у міськраді, відповідальні за купівлю особи розповіли фінансові деталі. Утім, з’ясувалося, що насправді придбаний автомобіль коштував на тисячу доларів дешевше, аніж той, на який зібрали кошти. Після розголосу і гучного скандалу автомобіль кудись зник, а гроші повернули.

«З машиною – це верхівка айсберга, вони хотіли це провернути на довірі людей. Збори були примусові, не всі могли здати ці гроші. Хтось, звісно, здавав охоче, адже кошти на армію. І от оскільки ці кошти були непідзвітні, то вони вирішили їх замутити», — Сергій Бойко – місцевий житель.

«Ситуація з машиною: винних не покарано, мер їх покриває. У перший день було сказано,що хлопці підуть, він звільняє їх, а потім усе… Ніхто не звільняється. Зараз вони на лікарняному, один лиш Шафрай на робочому місці і все», — Марія Єфименко — керівник сектору з питань праці та надзвичайних ситуацій Сновської міськради.

«Аж уже і машини нема, і гроші вони повернули, то це про що свідчить? Це ж свідчить про те, що це якісь махінації? Як це так? Якщо ви нічим протизаконним не займалися, то ви відстоюйте свою позицію, пред’явіть документи людям, доведіть, що от Марія оббрехала вас, ось документи, покажіть машину, в якому вона гарному стані, в лапках, бо там металобрухт», — Наталія Байбарацька – місцева жителька.

«У мене чоловік військовий, звісно, я дуже обурена. Виходить, що гроші чоловік скидає мені, я скидаю на ту машину, а влада її краде».

«Не шкодують наших воїнів. Нема жалю до них, от і все. Не своє, то не болить. Отак я вам скажу як мати. А матерям болить і дуже»…

І якщо тема з купівлею авто для ЗСУ – нова скандальна історія для представників місцевого самоврядування, то є в громаді й такі, що продовжуються уже відносно давно. Одна з таких, за словами місцевих мешканців, – незаконна вирубка лісу. 

«У нашій громаді зараз бардак. Ліс теж вирізали. Як ви бачите, покараних теж нема. Ліс вивозили, ліс по бухгалтерії не проходив. І це все безкарно», — Марія Єфименко — керівник сектору з питань праці та надзвичайних ситуацій Сновської міськради.

«П’янки, розкрадання грошей, розкрадання навіть того, що волонтери роблять, гуманітарка взагалі незрозуміло куди йде і як вона йде», — Наталія Байбарацька – місцева жителька.

До речі, тема гуманітарної допомоги в Сновську, як з’ясувалося, також непроста. Аби отримати гуманітарку в цьому місті, вам доведеться заплатити.

«Я телефоную в місцевий «Червоний Хрест» і запитую, чи є в них маленькі памперси, сюди, в Сновськ. Вони відповідають: мовляв, є. Я ж і кажу, що чоловік прийде – надайте йому. Вона мені відповідає, мовляв, нехай бере паспорт, свідоцтво про народження дитини і 50 гривень. Потім я почала розпитувати і люди кажуть, що в типографії в нас вони роздають гуманітарку і всі платять 50 гривень за те, щоб отримати ту гуманітарну допомогу. Так виходить, що всі все знають», — Марія Єфименко — керівник сектору з питань праці та надзвичайних ситуацій Сновської міськради.

«Медведьов і Самойлова, секретар міської ради, мені кажуть: «Ми вперше чуємо про те, що ти розповідала на зборах». І у мене до них запитання: якщо ви не володієте інформацією, що відбувається у вашій громаді, то чому ви тут сидите? У мене було до них запитання. Ну, якщо ви не знаєте, що у вас пиляється ліс, якщо ви не знаєте, що у вас накладні завищені, то виходить, що ви зовсім нічого не знаєте», — Марія Єфименко — керівник сектору з питань праці та надзвичайних ситуацій Сновської міськради.

Тож представники місцевого самоврядування не знають або ж удають, що не знають, що насправді відбувається в їхній громаді, разом із тим покривають дії своїх підопічних, які у воєнний час розкрадають кошти бюджету прикордонної громади та зібрані людьми гроші для наших захисників.

Виникає цілком логічне запитання: а чи здатне таке керівництво бути на чолі прикордонної громади в часи війни та працювати на благо рідного краю і місцевих жителів. 

«Ніхто не піклується про те, аби щось у нас було, аби щось залишалося, про те, аби трошки жити було спокійніше, скажімо так», — Марія Єфименко — керівник сектору з питань праці та надзвичайних ситуацій Сновської міськради.

Люди обурені та вимагають від керівництва Сновської міськради піти у відставку. Але не просто піти у відставку, а обов’язково відповісти згідно із законом за своє свавілля та скоєні злочини.

«Я звертаюся до всіх людей Сновщини: давайте підійматися, давайте щось робити, бо не буде громади в нас. Надалі громади не буде», — Марія Єфименко — керівник сектору з питань праці та надзвичайних ситуацій Сновської міськради.

«Як це таке можна робити? За таке треба дуже карати. На площі відсікати голову та руку жорстко потрібно. Хіба так можна? Коли хлопці віддають свої життя на фронті, хіба таке можна робити?

«Потрібно тільки, щоб цим займалися правоохоронні органи, щоб не так було, що вони подадуть у відставку і все буде тишком-нишком. Тільки перевірка кожного папірця і наявність того, які та коли закупи були».

Під час підготовки цього матеріалу ми неодноразово намагалися сконтактувати з головою Сновської міськради Олександром Медведьовим, утім, на наші дзвінки він не відповів.

Ми готові висвітлити коментар представників місцевого самоврядування щодо цієї виниклої ситуації в Сновській громаді в разі їхньої зацікавленості в цьому.

Також під час підготовки матеріалу стало відомо, що за цими фактами вже відкрито кілька проваджень. Утім, громадськість Сновська налаштована йти до кінця і збирає підписи на ім’я Президента з вимогою вплинути на ситуацію та врятувати прикордонну громаду від такої влади.

«Усе крадуть, усе собі, собі, собі. А що людям? Нічого. Ще й у військових крадуть».

«Я вважаю, що всі, хто був причетний до купівлі цієї машини, мають бути покарані. Насамперед голова міськради».

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button