Суспільство (відео)

Скільки народжують на Чернігівщині: матерів-героїнь удостоїли нагород (Відео)

14 жінок із Чернігівщини, які народили від 5 до 9 дітей, сьогодні отримали почесне звання матері-героїні. Наприкінці минулого року Президент України видав указ про нагородження.

«Подякувати вам за материнську працю, за ваші сили й терпіння у вихованні дітей», — говорить Олександр Мисник, голова Чернігівської ОДА.

«Почесне звання «мати-героїня» – це передусім державна нагорода. Це визнання державою заслуг жінки у вихованні та народженні дітей. Це щонайменше п’ятеро дітей, яких вона народила і виростила до 8-річного віку», — відзначає В’ячеслав Голуб, заступник директора департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА.

Окрім цього, надається одноразова матеріальна допомога – 10 прожиткових мінімумів, це приблизно 20 тисяч гривень, а також доплати у разі виходу на пенсію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Багатодітна Варвара у 88-років отримала почесне звання «Мати-героїня»

Статус матері-героїні набуває особливого значення в умовах сьогодення, коли в свідомості громадян впроваджуються догми, що виховувати дитину дорого.

«Особливого значення цей статус набуває в наші дні. Коли, хоч як це прикро, нормою стало мати в родині одну-дві дитини. Максимум трьох, це вже як виняток», — зауважує Ігор Вдовенко, голова Чернігівської обласної ради.

Про труднощі говорять усі лауреатки звання, проте одразу в словах цих жінок відчувається готовність і стійкість із ними боротись.

«Поки молода була, не було важко, а зараз уже роки…», — зізнається Ольга Киричок, мати п’ятьох дітей, м. Ніжин.

«Безперечно, нелегко. Але справляємося. Дітей залучаємо. Попідростали – допомагають», — розповідає Галина Конончук, мати п’ятьох дітей, м. Ічня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінки Чернігівщини наважуються народжувати більше 5 дітей

«Усе це важко, але нам допомагала держава. Ми завжди оформляли соціальну допомогу, держава йшла нам назустріч», — говорить Таїсія Сидоренко, мати п’ятьох дітей, с. Васьківці Срібнянського району.

Матері-героїні називають свої переваги багатодітності. Велика родина – це весело, велика родина – це взаємна підтримка, велика родина і роль у ній матері – це не думати, скільки грошей ти даси дітям, це насамперед знати, чого ти їх навчиш, щоб вони змогли достойно самореалізуватись у цьому житті. І найголовніше: велика родина – це любов.

«Коли діти хороші і легко жити. Діти Богом даються, щоб ми жили та радувались», — вважає Оксана Заславська, мати шістьох дітей, с. Журавка Варвинського району.

«Нам було дуже весело. Думаю, мамі було важко, але вона працювала в дитячому садку, тож давала собі раду», — ділиться Ольга Світлична, донька матері-героїні, м. Городня.

Усього в області з 2005 року звання «мати-героїня» удостоїли понад три тисячі жінок.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button