Суспільство (відео)

Сквер Хмельницького як лакмусовий папірець прозорості влади (Відео)

У соцмережах продовжуються дискусії щодо будівельних робіт із реконструкції скверу імені Хмельницького. Активіста Олександра Гашпара днями обурила картина розкиданої кераміки минулих століть, фрагментів людських кісток і знищення технікою залишків цегляних мурів. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. Мовляв, куди дивляться контролюючі органи і чому не проводяться археологічні дослідження. Каже, від самого початку реконструкція скверу викликає багато запитань.

«Потрібно інформувати громаду, куди витрачаються гроші і що місто отримає. Не ховати тендерну документацію. Обіцяли викладати на сайті, але так і залишилося обіцянкою», — громадський активіст Олександр Гашпар.

Наразі будівельники прокладають у сквері комунікації. В кількох місцях видно залишки фундаменту. В управлінні туризму та охорони культурної спадщини говорять, що всі будівельні роботи у сквері погоджені з Міністерством культури, національним заповідником «Чернігів стародавній», відомим українським археологом Олександром Моцею. Більше того, і працівники управління, і археологи особисто перевіряють роботи з реконструкції скверу. Поки що порушень не побачили.

«Було погоджено роботи за певних умов. Це охоронна зона заповідника, тому узгодження мало бути з ним, а також з міністерством. Всі етапи управління капітального будівництва виконало»,начальник управління туризму та охорони культурної спадщини ОДА Людмила Замай.

Керівник археологічних робіт Андрій Казаков телефоном повідомив, що територія, на якій проводять реконструкцію, знаходиться в охоронній зоні і має таке ж значення, як і Вал. Вона цікава для досліджень. Однак громадськості не варто непокоїтися. Будівельники поки що не завдали шкоди культурній спадщині Чернігова. Археологи проводять свої роботи без перешкод і вони триватимуть стільки, скільки буде потрібно.

«Ділянки, які вони відкривають – це так звані корита під доріжки. Їх глибина 0,3-0,4 метра. До культурного шару вони тут не доходять. Це 20 століття. А ті ділянки біля вулиці Шевченка, там ми дослідили захоронення давньоруського періоду», — керівник археологічних робіт Андрій Казаков.

Реконструкція скверу імені Хмельницького розрахована на два роки. Міська влада виділила 13 мільйонів гривень. Цього року мають покласти тротуарну плитку та замінити комунікації. Наступного – все інше, зокрема й спорудження 3-х фонтанів. Однак у громадських активістів викликає підозри, що апетити чиновників не обмежаться лише 13 мільйонами, а сама реконструкція може перетворитися на золоте дно для казнокрадів.

Ще статті по темі

Back to top button