Суспільство (відео)

Смерті, пожежі та масові отруєння: сезон «листопада» в розпалі (Відео)

Осінь і весна – періоди, коли в приватних домогосподарствах і на відкритих територіях мешканці починають активно спалювати листя. Рішення перетворити сміття на попіл і дим, виявляється, є дуже небезпечним для довкілля.

«Становить загрозу не стільки для навколишнього середовища, скільки для здоров`я населення. Десь 50 тисяч тонн забруднюючих речовин щорічно викидається в атмосферне повітря, насамперед від автотранспорту. І всі ці речовини переробляють зелені насадження Тоді, коли ми починаємо спалювати листя, все це у великих кількостях повторно викидається в атмосферу в дуже великих концентраціях», — розповідає Олег Федоренко, начальник відділу державної екологічної інспекції в Чернігівській області.

Потруїти свої ближніх – не остання загроза. Пожежа та можливість самому опинитись у вогнищі – явище для Чернігівщини дуже поширене.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За спалювання листя та сміття передбачена відповідальність

«66 пожеж – це пожежі, які виникли в приватному секторі. Коли люди спалювали сміття і вогонь поширився на будинки або споруди господарського призначення. Є жертви від спалювання сміття. Цього року одна людина загинула. Як наслідок гинуть від пожеж, які самі й спричинили», — зазначає Євген Дубина, речник ДСНС України в Чернігівській області.

У Чернігові основним борцем проти недбайливих паліїв є «Муніципальна варта», що діє через звернення громадян на гарячу лінію кол-центру. В останньому зазначають, що наразі отримують переважно 1-2 дзвінки на день щодо цієї проблеми.

«Ми приймаємо такі звернення. Час реакції – одна година. Направляємо туди «Муніципальну поліцію» і патрульну поліцію. І вони нам кажуть, що проведена бесіда з людьми, які палять багаття», — говорить Оксана Дубровна, керівник чернігівського міського контакт-центру.

«На виклик кол-центру виїжджаємо та реагуємо на ці питання. 152 стаття. Порушення правил благоустрою. Від 360 до 1 300 гривень для фізичних осіб. Зараз будуть виготовлені та роздані листівки, де зазначатиметься, що спалювання листя – недопустиме порушення екологічної безпеки міста», — розповідає Віталій Хрустицький, керівник КП «Муніципальна варта».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Задимлені «граблі»: на Чернігівщині знов палять листя

Звертатись також можна до екологічної інспекції, проте час її реагування може бути довшим через завантаженість. У патрульній поліції, яку екологи і кол-центр також називали в переліку служб реагування, сказали, що робота не в їхній компетенції.

«Таке правопорушення, як і торгівля у невстановлених місцях, належить до сфери «Муніципальної варти». Ми не складаємо цих протоколів», — зазначає Віталій Копистко, речник управління патрульної поліції м. Чернігів.

У боротьбі з паліями листя всі служби вбачають найбільшу проблему в тому, що потрапити в двір до порушника складно. Саме це часто стає перепоною для штрафу. Загалом фахівці пропонують як альтернативу труїтися біосміттям – пустити його на перегній або ж вивезти на полігон побутових відходів, заплативши всього 26 гривень за один куб. Це приблизно за три-чотири мішки.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button