Суспільство

За спалювання листя та сміття передбачена відповідальність

Восени громадяни почали активно поратися біля будинків і на городах, спалюючи суху траву та листя. Патрульна поліція Чернігівської області наголошує, що дим дуже шкідливо впливає на здоров’я людини. Токсини, що виділяються під час горіння рослин та інших речовин, провокують виникнення хвороб, зокрема дихальної системи. А ще таке спалювання може призвести до масштабних пожеж і невиправних наслідків!

Окрім того, за спалювання сміття та листя передбачена адміністративна відповідальність. Несанкціоноване спалення листя та сміття, відповідно, регулюється статтею 152 КУпАП (порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів), що загрожує штрафом для громадян у розмірі від 340 до 1360 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Димова завіса: на Чернігівщині знову палять бадилля і траву

Згідно зі статтею 77-1 КУпАП (самовільне випалювання рослинності або її залишків), випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння — загрожують штрафом для громадян на суму від 170 до 340 гривень і для посадових осіб — від 850 до 1190 гривень.
За ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, громадян штрафуватимуть на суму від 340 до 680 гривень, а посадових осіб — на суму від 1190 до 1700 гривень.

У разі виявлення підозрілих осіб, які можуть здійснювати підпал, телефонуйте за номером 102. Будь свідомим громадянином — не пали сміття та листя!

40904793_1905713243066350_8481322969392480256_n

Джерело: Патрульна поліція Чернігівської області

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Город весь закоптили!!!Куда звонить, когда палят?

  2. Да и мне интересно куда звонить и как будут реагировать соответственные службы? В районе ликеро-водочного — конфетки каждый вечер дымовая завеса!!!

Back to top button