Суспільство (відео)

Спостерігачі, які підглядають у бюлетені, та заборона голосувати ІD-картками: подробиці виборів на Чернігівщині (Відео)

У день виборів деякі чернігівці не змогли знайти себе у списках, а власникам ІD-карток взагалі забороняли голосувати. Саме такі порушення зафіксували на дільницях області. Про це розповіли представники влади та громадськості під час прес-брифінгу в «Чистій політиці» та наголосили на тому, що вони є незаконними.

«268 постанова ЦВК дає чітке роз’яснення, що вимагати від виборця довідки про місце реєстрації не потрібно, посвідчення ІD-картка є однією з форм паспорта. Тому не треба вимагати те, чого не вимагає закон», — голова Чернігівського міського осередку ВГО КВУ Володимир Андрійченко.

Серед порушень також назвали голосування поза виборчими кабінками. До таких дій вдаються переважно люди похилого віку. Порушення вчиняють і спостерігачі.

«Дуже цікаві є спостерігачі, які після того, як чоловік кинув бюлетень, підійшли, зазирнули в кабінку, подивилися. Вони так періодично знімають свій екзит-пол. І дивляться, за кого голосує молодь чи не молодь», — представник ГО «Громадянська кампанія захисту права на вибір» Антон Приходько.

Та, за словами спікерів, усі порушення вже усунули. Наразі ситуація з виборами в області спокійна.

«Попри те, що на одній з дільниць була спроба підпалу. Наразі людина затримана, їй інкримінують хуліганство. Десь також була інформація, що один із штабів був замінований. Група поліціянтів виїздила. Але подивились, що на тому місці людей немає і штаб закритий», — представник Чернігівського центру прав людини Олександр Підгорний.

«Чекав гіршого, тому що активність виборців напередодні голосування була дуже велика. Багато людей через кабінет виборців зверталися, перевіряли себе в реєстрі. Це 27 800 скористалися цим сервісом. Багато людей змінювали місце голосування – 7 847 осіб», — начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців Чернігівської ОДА Валерій Білоокий.

Спокійно пройшли вибори і на спецдільницях, серед яких лікувальні заклади та в’язниці. Багато таких пунктів голосування вже закінчили свою роботу. У прес-центрі також повідомили, що найактивнішими виборцями області є люди старшого віку, а саме від 35 до 70 років. Наразі в Чернігові спостерігається одна з найбільших явок серед регіонів – майже 49%.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button