Суспільство (відео)

Статеве виховання за допомогою ляльки-мотанки та терапевтичні свічки: чернігівська майстриня – про унікальні властивості звичних речей (Відео)

Уже 10 років Марина Антішко займається рукоділлям. Особливу увагу приділяє лялькам-мотанкам. Їх вона використовує й у своїй арт-терапії.

«І от зараз дуже успішно арт-терапевти працюють за допомогою ляльки-мотанки та допомагають своїм клієнткам краще відчути себе. Пропрацювати якісь внутрішні проблеми. Тобто це допомагає заглибитись у свою підсвідомість. А як відомо, у нас є всі відповіді на запитання. Треба просто зазирнути в себе, заспокоїти свій розум»,- Марина Антішко, майстриня, арт-терапевт.

У ляльок-мотанок традиційно немає облич, оскільки вважається, що вона має тісний зв´язок із людиною, яка її створила.

«Через мотання ляльки ми працюємо з собою. Є певні терапевтичні техніки, коли ми бачимо, як створюється голова ляльки. І коли правильно людину вести в цьому процесі, вона може дуже багато моментів сама усвідомлювати, і вже через ляльку вона їх налагоджує і в особистому житті»,- Марина Антішко, майстриня, арт-терапевт.

Лялька-мотанка допомагає в роботі не тільки з жінками, а й із дівчатами-підлітками.

«Через ляльку з ними можна дуже такі тонкі теми проговорювати, про їхнє дорослішання, про настання в них менструального циклу. Те, що їм так цікаво, і водночас нема культури спілкування між жінками на такі жіночі теми»,- Марина Антішко, майстриня, арт-терапевт.

Для цього використовується лялька, яка називається «куниця».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині в завезених у дику природу турів народилося потомство

«Дорослі жінки, роблячи цю ляльку з дівчиною, могли пояснити, які процеси з нею відбуваються. І тут вона всередині червона, як символ жіночого лона, що починає пробуджуватися. І дівчинка вже починає взаємодіяти з собою, але через ляльку. Вона вже робить собі груди. Коли починаєш їм пояснювати, що це не лише біль, а що в цьому є дуже багато прекрасного , то вже по-іншому дівчата починають на це реагувати»,- Марина Антішко, майстриня, арт-терапевт.

Та призначення ляльки не лише терапевтичне. Є спеціальні ігрові. Їх можна сміливо давати дітям.

«Середня донька, їй 5 років, вже навчилася сама мотати їх із ниток. У неї там уже ціла сімейка. Такий процес для розкриття творчості дитини»,- Марина Антішко, майстриня, арт-терапевт.

Окрім цього жінка створює натуральні воскові свічки ручної роботи. Вони також можуть стати своєрідною арт-терапією.

«Це називається програмна свічка, тому що, коли ти її скручуєш, то на зрізі утворюється спіраль. Це як зародження чогось нового. Отже, коли ми катаємо свічку з такого листочка воску, то ми можемо певні наміри закладати, додавати трави, ефірні олії. І ця свічка може допомагати у здійсненні конкретних намірів. Де теж, взаємодіючи з воском, зі свічками, людина може щось ліпити, катати. Все розраховано на те, щоб людина могла працювати зі своїм несвідомим»,- Марина Антішко, майстриня, арт-терапевт.

Марина Антішко зазначає, що парафін вона не використовує. Фарбники для свічок бере також органічні.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button