Суспільство (відео)

«Ставлять у такі рамки, що ти вимушений це зробити, навіть якщо не хочеш»: чернігівський бізнес «чахне» в умовах «червоної» зони (Відео)

Сьогодні бізнес Чернігівщини перебуває під пильним наглядом «червоної» зони. Від її початку патрулі у складі представників поліції, Держпродспоживслужби та Центру контролю та профілактики хвороб здійснюють постійний контроль за дотримання протиепідеміологічних заходів та обмежень. Тривають перевірки.

«Заклади громадського харчування. Встановлено 58 порушень, і виписано. Шість протоколів. Загалом керівництво області під час формування таких груп визначало, що покарання не є основним способом і метою цих органів контролю. Покарання у вигляді протоколів виникає, коли суб’єкти грубо порушують і відмовляються виконувати правила, або порушують неодноразово і не зважають на зауваження»,- Сергій Болдирев, директор Департаменту цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА, заступник голови обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки.

По області загальна кількість перевірок різних суб’єктів господарювання наближається до тисячі, водночас протоколів виписують одиниці. Переважно попередження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За минулу добу в Чернігівській області виявлено 385 нових випадків COVID-19

«Більшість, абсолютна більшість дотримується норм. Основна вимога до цих закладів – це те, що персонал який працює, 100% має бути щеплений двома дозами вакцини, або мати довідку, що перехворів недавно, тривалістю до 180 діб, або ж довідку, що протипоказано робити вакцинацію»,- Сергій Болдирев, директор Департаменту цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА, заступник голови обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки.

Наразі хоч локдауну і не маємо, проте представники бізнесу скаржаться, що такі умови роботи все одно завдають їм збитків і незручностей.

«Працюється дуже погано. Це навіть словом «працюється» не можна назвати. Тобто після першого локдауну ми ще не відійшли, а тут ввели зовсім інші умови «червоної» зони. Відвідувачі дуже обурені. Нам доводиться не тільки перевіряти сертифікати і тести, а ще й роз’яснювальну роботу проводити. Люди обурені, що, коли вони сказали, що є сертифікат, то чому вони повинні його показувати. Дуже багато отаких незрозумілих ситуацій»,- Оксана Тамкова, менеджер закладу харчування.

«Не дуже зручно працюється. Потрібно перевіряти сертифікати, температуру відвідувачів»,- Віталій Терещенко, представник закладу харчування.

«Ми ще повинні виконувати обов’язки щодо оренди, які взяли на себе, а зараз зовсім не той дохід, який був у кращі часи»,- Оксана Тамкова, менеджер закладу харчування.

Представники сфери громадського харчування опановують нові «професії» – перевірка документів, роз’яснювальна робота.

Менеджмент закладів скаржиться на брак кадрів, оскільки частина персоналу відмовляється вакцинуватися.

«Наче ніхто нікого і не зобов’язує, але ставлять в такі рамки, що ти повинен вимушено-добровільно піти і це зробити, навіть якщо ти не хочеш»,- Оксана Тамкова, менеджер закладу харчування.

Загалом пандемія й обмеження, хоч вони і лояльніші за ті, що були в локдаун, боляче б’ють по великій частині чернігівських підприємців. І скільки з них встоять у цій чи черговій коронавірусній хвилі – залишається великим питанням.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button