Суспільство (відео)

Страшна правда минулого: історик з Чернігова знайшов в архіві рідкісні газети (Відео)

Чернігів – місто з тисячолітньою історією. Були в ній відверто різні сторінки. І якщо ми з гордістю та знанням готові говорити про ті, в яких написано про піднесення міста, то чимало таємного приховано в радянських його роках. Дізнатися більше про цей період можна зі сторінок архівних обласних газет. Активну роботу над вивченням цих матеріалів розпочав чернігівський історик Сергій Горобець.

«Це насамперед Чернігівщина 30-х років. Чому такий період? Він дуже маловідомий. Широкому загалу переважно відомі загальні факти: колективізація, Голодомор, репресії. Загальні речі, загальні факти», — Сергій Горобець – працівник Українського інституту національної пам’яті.

У своїх дослідженнях історик використовує тогочасну обласну газету «Більшовик». Тоді вона виходила шість разів на тиждень, 300 разів на рік. Це були чотири сторінки інформації дрібним шрифтом із використанням фотографій. Саме ці фотокартки є цінним історичним скарбом, адже на них зображений Чернігів до початку Другої світової війни. Утім, більшість її статей була зовсім не про красу стародавнього міста.

«З одногу боку, це панорами міста. Знайти їх та побачити – велике щастя, адже Чернігів був зруйнований під час війни, як він був зруйнований бомбардуваннями. Крім загальних панорам, звісно, повсякденне життя. Воно дуже відрізнялося від того, до чого ми звикли зараз. І нагадує мені більше сучасну росію, тобто щось таке неймовірне, що абсолютно не може вважатися нормальним», — Сергій Горобець – працівник Українського інституту національної пам’яті.

Працюючи над вивченням інформації на сторінках газет пан Сергій простежив доволі яскравий меседж для населення. Завуальовано, втім, доволі прямолінійно, громадян готували до війни. Заголовки, статті, фотографії – все дихає сумнозвісним радянським патріотизмом і закликами битися до останнього.

«Безліч фотографій, на яких прості люди з гвинтівками та кулеметами. Це навіть піонери. Учні школи. Багато фотографій жінок зі зброєю. Якась була у них манія. Ще манія протигазів – напевне, готувалися до хімічної війни. Окрема історія — культ сталіна. Багато фото заводів підприємств, де не так важливо те, що вони роблять, як їх схвалення політики. То в них політзаняття, то вони історію партії вивчають, то нову конституцію сталіна вітають», — Сергій Горобець – працівник Українського інституту національної пам’яті.

Складно переоцінити історичну значущість текстів на сторінках цієї газети. Більше того, вивчаючи матеріал, можна провести доволі чітку паралель між тогочасним устроєм і сучасною політикою країни-агресора.

«Це справді маловідомі сторінки, з ними мало хто працював, але інформація неймовірно цікава. З одного боку, розвінчує ідеал радянського союзу, а з іншого – пояснює, що відбувається в росії. Вони вже пройшли велику частину шляху ненормального, і, звісно, ні до чого хорошого це не призведе», — Сергій Горобець – працівник Українського інституту національної пам’яті.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button