Суспільство (відео)

Птахи на водоймах Чернігова: зима і популяція «лінивих» качок (Відео)

Міські водойми Чернігова з кожним роком дедалі більше заселяють дики птахи, зокрема крижні. Взимку щоразу більше містян задаються питанням, чи треба їх підгодовувати, особливо коли на вулиці великі морози і річки вкриває крига. Із цим запитанням ми звернулися до експертів.

«Якщо говорити про те, що зима стає м’якшою і багато тих перелітних птахів, яких ми звикли бачити навесні та влітку, залишаються в нас зимувати… Серед них і водоплавні птахи. Так, частина з них потребує нашої допомоги, якщо дзеркало вод замерзає. Тобто вони не мають доступу до чистої води і до тих організмів, якими вони там харчуються, або до рослинних ресурсів», — Юрій Карпенко, еколог, біолог.

До того ж процес підгодівлі качок чи лебедів стає доброю традицією на прогулянці, особливо з дітьми. Але, за словами еколога, ця справа має дві сторони.

«Для диких тварин це двояка позиція, ми їх привчаємо не шукати їжу. Іншими словами, робимо їх залежними від себе. Якщо брати досвід європейських країн, то, наприклад, у Польщі, зокрема, в Слупську, є річка Слуп’я, то там навіть стоять заборонні знаки, які забороняють годувати птахів», — Юрій Карпенко, еколог, біолог.

Із думкою еколога погоджується і чернігівський зоолог Олександр Федун.

«Я ставлюся до цього 50 на 50. Можемо побачити на прикладі крижня, який живе у нас на Стрижні, що ми вже сформували «ліниву» популяцію крижнів. Бо навіщо кудись летіти, якщо тебе тут погодують і є постійно корм. А ми ж думаємо «ой, яка бідна пташка, як їй важко взимку» і підгодовуємо її», — Олександр Федун, зоолог.

Такі птахи є доволі мобільними, і шукати собі корм самостійно – для них є нормальним ритмом життя.

«Якщо їх тут умови не влаштовують і не відповідають їхнім потребам, то вони відкочовують в інші місця, як і більшість птахів. Або ж перелітають у ті місця, де умови більш сприятливі», — Олександр Федун, зоолог.

На думку експертів, у зимову пору нашої підтримки більше потребують інші птахи.

«Краще звертати увагу на горобцеподібних, дрібних птахів, яких слід підгодовувати насінням різних злакових культур – соняшнику, льону. Тобто це маленькі птахи, яких ми звикли бачити маленькими, в такі часи вони потерпають не так від холоду, як від голоду. Бо влітку вони харчуються комахами, а взимку переходять на рослинний корм, тобто стають зерноїдними. На них я радив би більше звертати увагу», — Юрій Карпенко, еколог, біолог.

Утім, якщо ви бачите птаха, який поранений, наприклад, лебедя, то в такому випадку йому треба обов’язково допомогти.

«Якщо він травмований, то краще його вилучити, піймати та перевезти в безпечне місце. А якщо це здоровий нормальний птах, то він і сам перелетить. Кілька років тому проводили спецоперацію з порятунку лебедів на Земснаряді. Тоді трохи похолодало, з’явилась тоненька кірка з льоду і вони сіли на нього, хотіли підійти до води. Приїхали із моторками, аквалангами. Ну і що? Лебеді замість того, щоб відпочити, мусили далі летіти», — Олександр Федун, зоолог.

Якщо ж все ж таки ви вирішили підгодувати качок чи лебедів, які залишилися на річці, й вибираєте для цього хліб, то краще обирати тільки білий сорт.

«Сказати, що хліб – це найкращий спосіб харчування, не можна, я частково з цим погоджуюсь, бо білий хліб не є шкідливим. А от чорний хліб шкідливий, бо в шлунку починаються процеси бродіння і птах може померти», — Юрій Карпенко, еколог, біолог.

У випадку, якщо ви хочете погодувати птахів сухариками, то стежте, щоб вони були без додавання приправ, бо це також дуже шкідливо для птаха.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button