Суспільство (відео)

Сукні з петрушки, капусти та помідорів: чернігівська дизайнер розробляє унікальні колекції одягу (Відео)

Дизайнер авторських текстур із Чернігова Лара Коротенко вже понад шість років створює унікальні принти. До цього вона працювала юристом. Жінка розповідає, що її творча історія розпочалася ще з дитинства, коли вона почала звертати увагу на красу природи та як її кольори відбиваються на звичайному одязі. А от професійне становлення дизайнерки розпочалося з вбрання Сніжинки для доньки.

«Було в садочку свято Нового року. Я не могла допустити, щоб дитина пішла в стандартних, які усі, пухах і сніжинках. І от вночі в 13-му році перед самим Новим роком я на своєму домашньому звичайному принтері надрукувала те, що побачила уві сні. Я порізала простирадло на клаптики 20*30 см»,- Лара Коротенко, дизайнер авторських текстур на тканинах.

Тоді Лара Коротенко використала картинки з інтернету. Але наступні роботи вже мали авторські принти. Першими стали картини її доньки, які наносили на футболки.

«Я малювала в студії Олени Ісаченко, створювала свої картини, вигадувала, що малювати, інколи змальовувала, творила портрети, автопортрети писала. Я просто сама хотіла, мені дуже подобалося малювати»,- Софія Коротенко, донька дизайнерки авторських текстур на тканинах.

Найпершою професійною колекцією текстур Лари Коротенко став український борщ. Ідею подала також донька, яка робила фото овочів на городі. Виникла колекція у 2014 році. Ці патріотичні принти петрушки, капусти та інших інгредієнтів страви стали альтернативою вишиванці.

«Точкою відліку стало, коли я побачила нашу вишивку на білизні. Я сказала, що треба щось вигадати, аби це було наше, українське. А що в нас мже бути красиве? Борщ красивий. Помідори. Перець той самий. Борщів було зварено незліченну кількість. Їли всі борщі, бігали на базар по повторні морквинки. Це і натиралося, і вирізалося, просто овоч фотографувався або сканувався»,- Лара Коротенко, дизайнер авторських текстур на тканинах.

Далі дизайнерка обробляла цифрове зображення та вирішувала, яке з них піде на друк. Тканину обрали італійську.

«Щоб знати, який бурячок повинен піти туди або яка капусточка, ти повинен узяти до рук тканину. Коли береш тканину в руки, то починаєш відчувати, як вона сидітиме на якійсь моделі. Тут уже долучається вроджене бачення кольору»,- Лара Коротенко, дизайнер авторських текстур на тканинах.

Кожна колекція дизайнерки має власну філософію. Так, тканини з хутром лисиці мають привернути увагу до проблем винищення тварин заради шуб.

«Лежало в мене хутро чорнобурки ще з 90-х. Лисиці теж клаптик хутра старий лежав. Дуже хотілося, щоб це була остання жертва. Тобто звернути увагу на те, що нехай це буде хоч одна лисиця, але вона буде жива. Давайте замінимо це хутро на курточки»,- Лара Коротенко, дизайнер авторських текстур на тканинах.

«На «Битві модельних агентств», що відбувалася в Києві, наші діти-моделі разом із Ларою Коротенко перемогли в номінації «краще дефіле» і «кращий креативний показ», продемонструвавши колекцію під назвою «Надія»»,- Юлія Скрипник, керівник дитячої акторської студії «LiliМodels».

А свою нову колекцію Лара Коротенко доповнила болгарською трояндою, яку фотографувала також донька самої дизайнерки.

«Там задіяно три енергії. Рука дитини, яка робила фотографії цієї троянди, і хутро. Тобто дійсно насущна соціальна тема. І плюс сама тканина – це шовкопряд»,- Лара Коротенко, дизайнер авторських текстур на тканинах.

«Перший показ був у Києві. Це була «Битва модельних агентств» і ми демонстрували чорнобурку і лисицю. Це була постановка»,- Дарія Новозенко, модель.

Зараз дизайнерка та модельне агентство працюють над новим проєктом, до якого залучають дітей Чернігова від 12 до 17 років. Вони матимуть змогу самі розробити дизайн одягу.

«Вони можуть продемонструвати різні колекції одягу, це може бути і кежуал, і вечірні образи, і спортивний одяг, і буденний. Вони розроблятимуть ескізи. Далі буде кілька відбіркових турів. І у фіналі вже можна буде продемонструвати це на моделях»,- Юлія Скрипник, керівник дитячої акторської студії «LiliМodels».

Лара Коротенко вчилася працювати з тканинами самотужки. Своїми силами вона створила і власний бренд. Із часом її творчістю зацікавилися навіть на фабриці тканин у Санкт-Галлені, де створюють текстиль для французьких будинків моди.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст  Ольга Лазун

Оператор  Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button