Суспільство (відео)

Сусідські війни: у Чернігові будинок може злетіти у повітря (Відео)

Дірки у стелі, перекошені стіни, загрозливо навислі дошки та балки – антураж підходящий більше для фільму жахів, ніж для будинку в центрі Чернігова. Це частина будівлі по вулиці Реміснича, 50, що належить дружині чернігівця Юрія Щербанюка. В іншій, суміжній, частині проживає родина Єршових.

«З 2000 року, як він це купив, не ступала нога людини, ніхто не заходив, жодних ремонтів, ніхто гвіздка туди не вбив», — мешканка частини будинку Зоя Єршова.

Мешканці стверджують: будинок середини 19 століття. Через недбале ставлення сусіда до власної нерухомості, відтепер найважче переживати зими.

«Стіна внутрішня стала стіною зовнішньою, взимку жахливий холод, жодне опалення це не витримує, інша кімната, там ще гірше, там три стіни зовнішні», — мешканка частини будинку Зоя Єршова.

«Доводиться опалювати пічку дровами, ходимо вдягнені, взуті, електричні обігрівачі йдуть у хід», — дочка Оксана Бєкєтова.

Та найбільше мешканців будинку непокоїть газова труба, над якою почали нависати трухляві балки. Люди бояться, що одного дня їхній будинок просто злетить у повітря.

«На будь-які пропозиції, спроби домовитись, знайти вихід із ситуації він не реагує. Казав: давай я тобі допоможу полагодити. Один будинок, один дах. Казав: подам на тебе до суду, він відповідає: мені все одно, мені байдуже, що ти будеш робити», — син Дмитро Єршов.

Родина Єршових зверталась до різних інстанцій, так, наприклад, комісія Новозаводської районної ради вже робила обстеження будинку, і ще 2 роки тому змогла лише порекомендувала власникам занедбаної частини привести її до ладу. (42-45)

Сам же Юрій Щербанюк коментувати ситуацію на камеру відмовився. Але телефоном пояснив, що ремонтувати будинок йому не дозволяли …чиновники.

«Коли в мене було бажання там щось робити, архітектура міська писала мені – недоцільно щось там будувати, тому що це зона реконструкції. То це мені пишуть уже 20 років», — сусід Юрій Щербанюк.

«Він має право цю частину перебудувати, в тих же межах, але за умови, що він погодить перебудову зі співвласником будівлі», — начальник управління архітектури та капітального будівництва ЧМР Сергій Калюжний.

Наразі ж власну частину будинку Юрій Щербанюк виставив на продаж. Родина Єршових міркувала і над тим, аби викупити її, але сусід назвав їм захмарну суму.

«185 тисяч доларів – ціна хорошої квартири в новобудові в Києві, у нас таких грошей нема», — мешканка частини будинку Зоя Єршова.

Мешканці будинку бідкаються: конфлікт зайшов у глухий кут, міські служби не квапляться з допомогою у вирішенні питання, мовляв, це приватна територія, а тому вплинути не можуть. Утім, юристи запевняють: вихід із цієї ситуації таки є.

«Подати заяву до відповідного органу, зібрати комісію з визначення частини будівлі аварійною, отримати від них акт про визнання частини будинку аварійною, подати заяву до суду і вже за рішенням суду можна демонтувати цю частину будинку», — юрист Олександр Постой.

А поки що обурені байдужістю міських служб мешканці будинку продовжують жити наче на пороховій бочці у самісінькому центрі міста.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button