Суспільство (відео)

Свята необхідність чи комерційна спекуляція: баталії довкола військового меморіалу у Чернігові (Відео)

 «Одумайтеся. Не треба спекулювати на цих святих речах», — Олександр Ломако – в. о. Чернігівського міського голови.

Виконувач обов’язків чернігівського міського голови Олександр Ломако закликає чернігівців припинити розганяти хвилю невдоволення з приводу облаштування в «Ялівщині» військово-меморіального кладовища за 43 мільйони гривень.

Скандал розгорівся в інфопросторі в останні дні: чимало містян називає такі витрати наразі недоречними та вважає за доцільне насамперед думати про тих, хто продовжує захищати Незалежність нашої країни на фронті – виділяючи кошти на необхідне обладнання та спорядження; інші ж сумніваються в тому, що анонсовані кошти будуть витрачені саме на облаштування комплексу, а не відмиті представниками Чернігівської міської ради. Та про все по черзі.

На думку в. о. чернігівського міського голови, саме меморіал на «Ялівщині» є зараз 100% пріоритетом для Чернігова, про це він сказав під час наради Чернігівської міської ради.

«Це 100% пріоритетний напрям, і хто там був, розуміє, що цього не робити не можна і відкладати також не можна. Йдеться не стільки про меморіал, скільки про облаштування самої території, це буде дорожче та складніше робити пізніше», — Олександр Ломако – в. о. Чернігівського міського голови.

Спіч виконувача обов’язків чернігівського міського голови продовжив начальник Управління житлово-комунального господарства Ярослав Куц.

«Той, хто не був тут у березні, не зрозуміє, що тут відбувалося, і не зрозуміє, що хлопці, умовно кажучи, з автоматами виходили на бетеери, на танки – отака була ситуація. І, до речі, всі забули, що завдячуючи цим людям Чернігів – місто-герой. Якщо хтось хоче попіаритися – нехай вибере будь-який інший об’єкт, тому що потім йому буде дуже важко жити, як мінімум зі своєю совістю», — Ярослав Куц – начальник управління ЖКГ ЧМР.

Не погодитися з цими твердженнями складно, адже саме завдяки Захисникам і Захисницям, які боронять нас, ми маємо змогу жити. Пам’ятати їх і робити все можливе, аби ця пам’ять закарбувалася у віках, – наш прямий обов’язок. Утім, одна справа, коли в цієї мети є лише бажання, інша ж – коли на чутливій темі пам’яті намагаються нажитися.

Днями відомий у Чернігові правозахисник і громадський діяч Олександр Гашпар опублікував розслідування навколо скандалу з приводу облаштування військово-меморіального комплексу в «Ялівщині». В ньому йдеться про нібито завищені ціни на закупівлю в межах проєкту майбутнього меморіалу загиблим Захисникам, а також про, на думку правозахисника, фейкові підрядні організації, що мають займатися його створенням.

Саме тема зловживання коштами підбурила чернігівців до палкого обговорення цієї теми та вимог припинити планувати створення військово-меморіального комплексу в «Ялівщині». Зважаючи на загальну людську невдоволеність, чернігівські можновладці ухвалили рішення скоротити вартість облаштування комплексу – наполовину.

«43 мільйони, можливо, не такою ціною. Зрозуміло, що під час таких проблем із бюджетом і під час наявних пріоритетів, це, можливо, завелика цифра, яку ми можемо витратити на цей комплекс. Ми вчора спілкувалися з Ярославом Валентиновичем, із розумінням, що громада не сприймає такої цифри, ми подивилися проєкт і ми цьогоріч зробимо лише найнеобхідніші роботи – влаштування територій та всіх необхідних під’їздів і самих поховань», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

«Я хочу, щоб всі чітко розуміли, що це наші герої, і всім, хто вважає, що їх не потрібно вшановувати, треба взяти і подивитися в очі рідним, близьким, батькам цих Захисників і, я вважаю, що питань про це не буде», — Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови.

Подивитися в очі рідним, близьким і батькам Захисників міг і сам Олександр Ломако – на чергову сесію Чернігівської міської ради вони прийшли, аби отримати відповіді на запитання, що їх непокоять.

У Чернігові триває політична гра, що зіштовхує поміж собою людей, які наразі переживають найскладніший етап свого життя – втрату близької людини. В темі, що потребує мудрого та зваженого підходу, фігурують власні амбіції.

Чим завершиться епопея Чернігівської міської ради з облаштуванням у «Ялівщині» військово-меморіального кладовища за 43 мільйони гривень – час покаже. Ми стежитимемо за перебігом подій та інформуватимемо вас про подальший розвиток цієї справи.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button