Суспільство (відео)

Грип і одужання: медики радять не займатися самолікуванням і вакцинуватися (Відео)

Перші холоди і перші сезонні недуги: в чергах до лікарів уже сидять пацієнти, які встигли підхопити сезонну хворобу. Найнебезпечнішою серед них, стверджують медики, може бути грип.

«Клінічно перебіг грипу важчий, тобто з високим підвищенням температури без значних виділень із носа, може бути біль у горлі і сухий кашель. Ломота, озноб, температура під 40», — розповідає Ілля Латоха – лікар загальної практики сімейної медицини.

Найчастішим ускладненням грипу є пневмонія, що за кілька днів може навіть призвести до смерті. Медики радять вакцинуватися, аби вберегти організм від ускладнень. Особливо тим, хто має слабкий імунітет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакцинація від грипу: ціни – кусаються, зацікавлені – не квапляться

«МОЗ рекомендує вакцинуватися практично кожному, оскільки легше запобігти захворюванню, аніж потім лікувати, і дешевше, безпечніше для самого здоров’я. Особливо рекомендована вакцинація людям, які працюють у великих колективах, людям із хронічними захворюваннями – серцевою недостатністю, бронхіальною астмою й іншими хронічними захворюваннями, наприклад, цукровим діабетом, також вагітним», — наголошує Ілля Латоха – лікар загальної практики сімейної медицини.

Вакцину від 4 штамів грипу можна придбати в аптеках області. У великих містах вона є у вільному доступі, у маленьких – під замовлення.

«Коштує вона 313 грн. 45 коп. Наявна в продажу вільно. Хто хоче – запитує, дає рецепт і відпускаємо», — говорить Юлія Гришай – завідувач аптеки №206.

Цієї осені лише в мережі аптек комунального підприємств «Ліки України» продали на половину більше доз вакцини від грипу, аніж за аналогічний період минулого року. Аптекарі констатують – люди почали більше дбати про своє здоров’я.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбулося засідання оперативного штабу щодо поширення грипу та ГРВІ

«Вакцини цього року стали доступні від початку жовтня, і саме з цього періоду трохи більше ніж за місяць уже ми реалізували 3 439 доз», — розповідає Ігор Назаренко – начальник КП «Ліки України».

Утім, багато людей сподіваються, що вірус грипу з усіма побічними ефектами їх омине і довіряють народній медицині.

«Від грипу перцеві настоянки».

«П’ємо чай з імбиром і лимоном».

«Загартовуємося».

«Треба не пити і не курить».

Але медики наголошують: народні методи профілактики стовідсотково не довели своєї ефективності,  тож за перших проявів будь-якої застуди обов’язково треба звертатися до лікарні. На щастя, наразі в Чернігові не зафіксовано жодного випадку грипу, люди хворіють на ГРВІ.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button