Суспільство (відео)

«Святкуватимемо двічі»: за яким календарем чернігівці відзначатимуть зимові свята (Відео)

Уже зовсім скоро українці зустрічатимуть одну з найочікуваніших пір року – зиму, з її атмосферними святами та сімейними святкуваннями. В умовах війни складно говорити про гучні святкування, але провести час у святковій атмосфері – чудовий спосіб морально трохи перепочити.

Із 1 вересня Православна Церква України перейшла на так званий новий церковний календар. Фактично ж, календар який був, такий і залишається. Змінюються лише дати, які раніше відзначали за старим стилем, а тепер відзначатимемо за Юліанським календарем.

Ми розпитали чернігівців, як вони ставляться до цих нововведень і коли відзначатимуть свята зимового циклу.

Я взагалі ніяк не планував. Думаю, що буде все, як і було раніше.

Чесно кажучи, я навіть не думав про це. Я нічого не скажу з цього приводу. Новий рік – Новий рік, 1 числа, все. А от інші свята… ну, зазвичай ми 25-го святкуємо Різдво.

Я думаю, за старим залишимо. Тому що за новим незвично, то краще за старим.

От точно я зараз сказати не можу, але, напевне, за старим щось буде.

Ну, Миколайчика торік святкували за новою датою, тому так.

Люди не звикли до цього, хтось робить, хтось ні. Але, я вважаю, що можна щось змінити, щоб у нас було по-своєму у своїй країні.

Серед опитаних нами чернігівців чимало виявилося й тих, хто планує святкувати двічі: хтось – аби не втрачати можливість збільшити кількість приємних святкових моментів у воєнній реальності України, інші ж таким чином планують поступово звикнути до оновлених дат.

Я і за тим, і за тим планую.

Скоріш за все, святкуватимемо двічі поки що.

Мені загалом не принципово. Я святкуватиму два свята, подарунки люблять усі, у мене є дитина, я буду її вітати на всі свята.

Утім, найбільше опитаних нами чернігівців усе-таки відповіли, що святкуватимуть за оновленими датами.

Наша родина вирішила перейти на нові дати. Чому? Тому що ще мої батьки розповідали нам, що колись був перехід на старі дати, нові дати, то я вважаю, що повернулося те, що було і так як правильно.

Я вважаю, що вся Україна повинна перейти на новий календар і знищувати все можливе російське. Тому, я вважаю, що так, ми перейдемо на український календар, і думаю, що всі повинні так зробити.

Відверто кажучи, все в нас змінюється. І тут важливо говорити про те, як діти наші будуть потім згадувати рф, радянський союз. Тому що церква не була вільною під час контролю москви і те, що зараз змінюють – намагаються знайти щось своє. Я вважаю, що на мене це мало вплине, це вплине виключно на наступне покоління.

Наша сімя святкуватиме за новим стилем, але загалом доволі складно всім перейти на нові дати святкування.

Це свідоме рішення української сімї. Треба якомога більше просувати, щоб якомога більше людей із вами також могли перейти на ці свята. Родина до родини прикріплюється – і виходить такий ланцюжок, так би мовити.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button