Суспільство (відео)

Короїдів у «Ялівщині» поки що ловитимуть птахи, – комісія з обстеження (Відео)

Громадські активісти, екологи, лісівники, депутатський корпус обласної ради, керівники комунальних підприємств Чернігова – на території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина» делегацію згуртувала велика біда – дерева у лісах і парках Чернігівського краю атакує верхівковий короїд.

На останній сесії обласної ради депутати прийняли звернення до Президента України та Верховної Ради, в якому описали наслідки дій маленького чорного жука. Короїд вигризає ходи під корою як хвойних, так і листяних дерев, які потім починають всихати. Жук легко перелітає з дерева на дерево, долає відстань до 3 кілометрів, одна самка відкладає до сотні яєць.

«Тисячі гектарів лісу уражені цим, і це проблема, якщо зараз не працювати над її реалізацією і вирішенням, то, можливо, через 5 років ми тут будемо стояти і нічого вже тут не буде», — говорить голова постійної комісії облради Віктор Кияновський.

За підрахунками екологів, за останні півроку на території РЛП «Ялівщина» верхівковий короїд уразив 900 дерев.  Приблизна кількість сосни звичайної, яку нарахували у цьому парку науковці, – 144 екземпляри. Якщо не боротися з короїдом, уже за кілька років Чернігів може втратити зелену зону міста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Верхівковий короїд загрожує і семенівським лісам

«Насправді, це прорахунок чиновників, бо вони нічого не роблять, їх треба підштовхувати, розштовхувати, розказувати», — відзначає громадський активіст Сергій Гривко.

Учасники комісії з обстеження назвали  можливі варіанти боротьби зі шкідником. Хімічний спосіб, зауважили, неприйнятний, адже парк знаходиться на території міста і заселений птахами та іншими мікроорганізмами.

«На даний час єдиний ефективний метод – це видалення заражених дерев шляхом проведення санітарних рубок. Є документи, які це регламентують», — зауважує начальник відділу обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Марахонько.

Та екологи, громадські активісти і керівники парку проти вирубки такої кількості дерев.

«Для парку, звісно, буде збиток, бо це будуть вільні території. Моє бачення таке – вирубавши, треба відновити ці насадження, але тими культурами, які стійкі до верхівкового короїда», — говорить директор РЛП «Ялівщина». Володимир Свердлов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із лісів Чернігівщини може зовсім зникнути сосна

«У них один тезис – рубати, не шукають інших методів, окрім рубки.  Ліс – це наші легені, як ми можемо їх рубати», — наголошує громадський активіст Сергій Гривко.

Боротьбу з короїдом РЛП «Ялівщина» розпочала в жовтні минулого року, щойно помітила в ході обстеження перші уражені дерева. Останні два роки цей парк потерпає ще й від аварійних дерев. Листування з комунальними відомствами міста та численні звернення до них не дали жодних результатів.

«Звернулися ми до управління ЖКГ і до КП «Зеленбуд», але жодних заходів із цього приводу не вживали», — відмічає директор РЛП «Ялівщина» Володимир Свердлов.

«Ми підприємство, яке займається на замовлення. Основний замовник у нас – управління ЖКГ. З цієї території замовлення не надходило до нас від нашого управління, ми запропонували РЛП «Ялівщина» вийти з ініціативою та пропозицією ще понад рік тому, щоб передбачили в бюджеті обласної ради для них кошти, виділили їм і вони стали замовником цих робіт», — говорить начальник КП «Зеленбуд» Роман Старіков.

Паркові дерева з короїдами комісія шукала й обстежувала кілька годин. Наступного разу домовилася зібратися вже в теплому кабінеті за круглим столом і запросити до обговорення керівників міста та області. Поки триватимуть ці бюрократичні шляхи подолання проблеми, короїдів ловитимуть птахи. Комісія закликала чернігівців принести у парк шпаківні.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button