Суспільство (відео)

Шок на пологах і робота з онкохворими: історія медсестри, яка планувала стати художницею (Відео)

Медсестра мамологічного відділення Чернігівського обласного онкоцентру Олена Білоус готується приймати чергового пацієнта.

«Так одягаєшся, якщо хворий ще зі СНІДом, то ще щиток одягаю».

Жінка розповідає, що за день до неї приходить чимало таких недужих. Часто доводиться здійснювати досить болючі для пацієнтів маніпуляції. Тому в роботі найскладніше – це не піддаватися емоціям і встигати паралельно заспокоювати пацієнта.

«Робота з онкохворими накладає подвійні обов’язки – бути ще й психологом. Під час перев’язок я не лише виконую призначення лікаря, а ще й спілкуюся з ними. Намагаюся пояснити, що з ними зараз відбувається, бо лікарю просто ніколи це робити, а запитань безліч. Все, що в межах моєї компетенції, я розповідаю кожному хворому», — Олена Білоус, медсестра.

За словами жінки, маніпуляції бувають різні. Іноді вони обмежуються звичайним накладанням пов’язки. Але трапляються й складні випадки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медикам пообіцяли підвищення зарплати

«Мій досвід – уже понад 20 років – дає змогу самій вирішувати, яку мазь покласти, дренувати рану чи ні», — Олена Білоус, медсестра мамологічного відділення Чернігівського обласного онкоцентру.

Не менш відповідально вона ставиться і до свого робочого місця.

«Це місце, за яке я відповідаю головою. Тут усе повинно бути стерильно та чисто. Усі медикаменти повинні бути під рукою, хоч би яка склалася ситуація. Перев’язка – це не просто взяти марлю і все. Це велика підготовча робота. Тобто зробити якісне прибирання, підготувати інструменти, матеріал, щоб він був стерильний. І тільки після цього почати роботу з пацієнтом», — Олена Білоус, медсестра.

Пані Олена працює на пару з санітаркою. За весь час роботи їх змінилося шестеро. Люди просто не витримали напруження від роботи. Лише одна колега вивчилася на медсестру та працює за спеціальністю. Сама ж Олена Білоус розповідає, що в медицині вона опинилася випадково. Адже ще школяркою планувала стати художницею. Із відзнакою закінчила художню школу.

«Щоб добре вступити до художнього училища, я пішла на підготовчі курси. Їх було організовано на базі медучилища. І от, опинившись у цій атмосфері, побачивши молодь у білих халатах, баночки з органами, я так собі все сподобала, я відчула, що це моє», — Олена Білоус, медсестра.

Іспити на підготовчих курсах майбутня студентка склала на «відмінно» і автоматично вступила до Ярославського медучилища, в Росії. Жінка згадує, що там були високі вимоги. Під час навчання вона дуже втомлювалася. Мали й багато практичних занять.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські медики отримають премії до Дня медичного працівника

«Наше училище розташовувалося в медичному містечку. Це медінститут, медучилище та база для практики. І всі педагоги, які викладали в медінституті, викладали й у нас. Вимоги в них були як до студентів вишу. Дуже тяжко було навчатися, але й дуже цікаво», — Олена Білоус, медсестра.

Після навчання 19-річна дівчина потрапила до села Сєркове, де мала працювати фельдшером. Місцеві її одразу прийняли.

«Вони мене підгодовували, приходили просто поговорити. Поміряти тиск. Бо «ну що це дитя може вилікувати?» А потім я прочитала лекцію про здоровий спосіб життя. І я так підготувалася до цього, що вони зрозуміли: я не таке вже й дитя, я щось розумію. Практика моя почалася», — Олена Білоус, медсестра.

Із неї пані Олені найбільше запам’яталися пологи. Тоді вона прийшла до породіллі додому. Каже, що в ту мить розгубилася.

«Я приїхала, чую стогін, чую крик. Я стою з чемоданчиком і не знаю, куди мені повернутися. Та підійшла мама, сказала: роздягайся, сідай. Я все приготувала. Отак я всі пологи й просиділа. Мама прийняла пологи, зробила все», — Олена Білоус, медсестра.

Тоді народився хлопчик. Наступні пологи пані Олена приймала вже сама.

«Разом із манюнею і мамою ми сіли в «швидку» та приїхали до лікарні. И я вручила дитину й маму лікарям у ЦРЛ», — Олена Білоус, медсестра.

Потім Олена Білоус переїхала жити до України та пішла працювати в онкоцентр, який раніше був онкодиспансером. Тут вона вже 25 років. Розповідає, що напруження допомагають зняти улюблені заняття. Пані Олена займається велоспортом і віндсерфінгом.

«Це і фізична хороша підготовка. Плюс адреналін. Це такий кайф, коли ти розумієш, що життя прекрасне», — Олена Білоус, медсестра.

Для цього вона виїздить з однодумцями на чернігівський «Земснаряд». Також Олена Білоус колекціонує чашки та бірдекелі.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button