Суспільство (відео)

Теоретична самопідготовка й іспити «під прицілом» камер: нововведення для майбутніх чернігівських водіїв (Відео)

Face ID, теоретична самопідготовка, камери в кабінеті та в авто – такі нововведення вже реалізовують під час складання іспитів на отримання водійського посвідчення. Наразі ці іспити можна скласти в територіальних сервісних центрах міст Чернігів і Прилуки.

«Для отримання послуги в територіальному сервісному центрі необхідно отримати талон електронної черги. Талон можна отримати через електронний кабінет водія, зареєструвавшись в онлайн-системі, підтвердивши особу. Талон приходить на електронну пошту або просто на месенджер», — Людмила Деркач, заступник начальника регіонального сервісного центру в Чернігівській і Київській областях.

«Людина бере талончик або онлайн, або в сервісному центрі, потім її викликають до адміністратора на подання документів. Також після цього її викликають на фотографію для ідентифікації особи. Після цього викликають до екзаменаційного класу. І там вона вже проходить відповідну верифікацію особи. Іспит триває 20 хв. Дається людині дві помилки, якщо вже допускає третю, то іспит не складено», — Олександр Калач, адміністратор сервісного центру.

Перескладати теоретичний іспит можна необмежену кількість разів через 10 днів після невдалого складання. Наразі майбутнім водіям не обов’язково проходити теоретичне навчання в автошколі. До теоретичного іспиту можна підготуватись і вдома за допомогою інтернет-ресурсів.

«Зараз дуже багато відео навчальних в інтернеті, з Ютубом можна готуватися, і на сайті сервісного центру теж є підготовка – можна проходити теорію. Оці пробні тести мені, мабуть, найкраще допомогли. Два місяці це зайняло, бо було дуже складно змусити себе це вчити», — Наталія Хоменко, учасниця теоретичного іспиту.

«Сьогодні особа може складати теоретичний іспит як на основі самопідготовки, так і після навчання в навчальному закладі з підготовки чи перепідготовки кандидатів у водії. Виключно після складання теоретичної частини особа може звернутися по складання іспиту на практичне керування», — Людмила Деркач, заступник начальника регіонального сервісного центру в Чернігівській і Київській областях.

Тому навіть якщо ви вивчали теорію вдома, треба все-таки отримати практичні навички в автошколі.

«Я навчалася в автошколі. Потім пішла складати іспит. З першого разу мені не пощастило. Другий іспит у мене був за дві хвилини, я всі тести пройшла. Сьогодні я прийшла складати практичний іспит, готувалася довго. 40 годин, як і треба, я від’їздила», — Катерина Тітаренко, учасниця практичного іспиту.

Складати практичний іспит можна на автомобілях автошкіл міста або ж на автомобілях територіально-сервісних центрів. Ці автівки оснащені камерами, що пишуть відео та звук, а також знімають те, що знаходиться за межами автомобіля.

«Автівка територіального сервісного центру оснащена камерами, вона знімає всі ракурси в автомобілі, рухи водія, який складає іспит, та інспектора або ж інструктора», — Олексій Пінчук, адміністратор територіального сервісного центру МВС.

«Людина може оскаржити практичний іспит протягом 10 днів, подається заява до регіонального сервісного центру, там збирається комісія», — Олексій Пінчук, адміністратор територіального сервісного центру МВС.

Перший раз посвідчення водія видається на два роки з обмеженням – не перевищувати швидкість 70 км/год.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button