Суспільство (відео)

«То Президент дасть, то впросять міністра, то когось іще», – як у Чернігові реставрують пам’ятки (Відео)

У Чернігові підготували унікальну фотовиставку «Врятована спадщина». В ній зафіксовано найбільші пам’ятки міста «до» і «після» їх реставрації в повоєнні роки.

— Виставка «Врятована спадщина» демонструє архітектурні пам’ятки Чернігова. І в цей день пам’яток, історії та культури ми показуємо, яким був Чернігів і його пам’ятки на початку ХХ століття і в період Другої світової війни, — Сергій Черняков, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Після війни наше місто нагадувало руїну, майже повністю були знищені всі історичні пам’ятки. Тому в радянській Україні було створене спеціальне реставраційне управління. Його підрозділ – Чернігівська реставраційна майстерня – займався об’єктами по всій лівобережній Україні, а першою роботою майстерні була реставрація Тріумфальної Арки в Новгород-Сіверському.

За словами заслуженого будівельника України Юрія В’ялого, сьогодні немає державної програми реставрації, тому ця діяльність знаходиться в занепаді.

— Сьогодні всі пам’ятки архітектури передали Міністерству культури, але коштів на реставрацію не виділяють. Тільки, як кажуть, спонсорські – то Президент дасть, то впросять міністра, то когось іще, — Ігор В’ялий, директор Чернігівської реставраційної майстерні.

Фотовиставка відбулась завдяки підтримці колекціонерів, зокрема Костянтина Ягодовського. До речі, що стосується руйнування пам’яток, то він кинув камінь у бік радянської влади. За його словами, легенда про те, що Чернігів був зруйнований під час окупації німцями, не відповідає дійсності.

Так, наприклад, у хроніках визволення міста П’ятницька церква, що після війни була зруйнована вщент, на момент визволення Чернігова від фашистів була повністю ціла.

Експозиція «Врятована спадщина» демонструватиметься протягом тижня. Серед планів – її участь у туристичних виставках і під час святкування Дня міста.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button