Суспільство (відео)

«Товстосум» із Менщини заплатив аліментів на суму 150 тисяч (Відео)

2 мільярди гривень стягнули зі злісних неплатників аліментів по Україні. Впровадження каральних законодавчих ініціатив змушує несумлінних батьків думати про своїх залишених дітей. На прес-брифінгу обговорили роботу управління юстиції в цьому напрямку.

«Проблема несплати аліментів завжди була на поверхні. Але про це ніхто не говорив. Батьки використовували прогалини в попередньому законодавстві та не сплачували», — Олег Трейтяк, начальник Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області.

«За сім місяців 2018-го року державні виконавці стягнули 57 мільйонів. Якщо брати у відсотках, то від початку старту цієї кампанії приріст становив 570%, порівняно з минулим роком», — Сергій П’ятниця, начальник Управління державної виконавчої служби в Чернігівській області.

Головною заслугою таких показників чиновники вважають пакет ініціатив «Чужих дітей не буває», що запрацював із цього року. Головними мотиваторами для боржників стали: обмеження боржника у виїзді за кордон, в керуванні транспортним засобом, використанні зброї, полюванні; адміністративне стягнення у вигляді суспільно-корисних робіт; відмову нотаріусами у вчиненні реєстрацій тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернігівського горе-батька державні виконавці описали майно на користь дітей

До моральних покарань можна зарахувати дошку ганьби та наліпки на дверях боржника, там зазначається про факт несплати аліментів, вказується сума. Присутні на брифінгу юристи підтверджували дієвість програми.

«Застосування до батька всіх обмежень – позбавлення права керування транспортним засобом, позбавлення права виїзду за кордон і коли батько дізнався про надходження відповідних клопотань. Сплатив близько 80 тисяч водночас. Заборгованість усю погасив», — Олександр Радченко, адвокат.

Найбільша разова сума стягнення на Чернігівщині налічує 149 тисяч – від жителя Менського району. Пришвидшення процедури покарання покращили показники звернень до юристів. Адже люди відчули реальну можливість відстояти своє право.

«Звертаються з приводу або збільшення розміру аліментів, або стягнення пені за несвоєчасну сплату, або ж питають, яким чином притягнути боржника до відповідальності», — Юлія Бойко, в.о. директора Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Із 29 серпня злісних неплатників чекає другий пакет «ноу-хау» – обмежень. Наприклад, додаткові фінансові санкції, збільшення плати на утримання дитини, притягнення до кримінальної відповідальності тих, хто ухиляється від суспільних робіт, неможливість займати посади в держслужбі, додаткові преференції для сумлінних платників. І, мабуть, найголовніше – попередній пакет обмежень набуватиме чинності вже не через шість місяців заборгованості, а через чотири.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button