Суспільство (відео)

У чернігівського горе-батька державні виконавці описали майно на користь дітей (Відео)

Жорсткі санкції, запроваджені державою на початку лютого щодо злісних неплатників аліментів, таки вдарили по репутації чернігівських горе-татусів і матусь. До них додому почали навідуватися державні  виконавці.

За останні кілька тижнів у державного виконавця Антона Васильєва це вже шостий візит до неплатників аліментів. На порозі його зустрічає Володимир, батько трьох дітей, про яких він не згадує вже 4 роки.

«Дозволяється багато чого забирати, але є й перелік речей, які не можна забирати, тобто це ті речі, які необхідні людині для її життя, існування», — державний виконавець Головного територіального управління юстиції в області Антон Васильєв.

Неплатник аліментів довго спротиву не чинив, бо згідно із законом він не має права зачиняти двері перед державними виконавцями. Щоправда, на таких заходах часто присутні працівники поліції, адже деякі батьки не хочуть віддавати нажите майно. Володимир на візит державних виконавців реагує спокійно.

сь бачите, у вас є ноутбук. Цю річ ми можемо описати і забрати. Він не працює. – Ну не працює, але все-таки ми можемо цю річ описати.

Своєї провини горе-батько в цій ситуації не вбачає. Зізнається, що ледь зводить кінці з кінцями, за дітей переживає, але на відстані. З технікою прощається легко.

«Якщо треба, нехай забирають, грошей я не маю, живу бідно, роботи не маю, їсти нема за що вам ваших дітей не шкода? – Шкода, але я нічого не вмію робити», — неплатник аліментів Володимир.

Усе вилучене в батьків майно державні виконавці віддають на оцінку та продаж.

«Ми їх безпосередньо спочатку описали, нема якоїсь оцінки в боржника цього майна, то ми передаємо фахівцеві для оцінки, а після його експертної оцінки подаємо до державного підприємства, щоб вони реалізували дане майно і змогли перерахувати ці кошти дитині», — державний виконавець Головного територіального управління юстиції в області Антон Васильєв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині жінка пішла з дому, залишивши 6-х дітей

У 2018 році держава посилила відповідальність боржників за несплату аліментів дітям. Опис майна – це вже крайній етап нововведень, коли боржник не виконує рішення суду. Щодо таких порушників Мін’юст пропонує цілий список обмежень.

«Коли боржник не хоче сплачувати аліменти на утримання своєї дитини, він буде позбавлений права користуватися транспортним засобом, буде позбавлений права користуватися мисливською зброєю, травматичною зброєю, також він не виїде за кордон, поки не погасить відповідну заборгованість, і Законом передбачені суспільно-корисні роботи від 10 до 240 годин», — начальник Головного територіального управління юстиції в області Олег Трейтяк. (

За словами очільника відомства, торік державні виконавці стягнули на користь дітей близько 72 мільйонів гривень. За перший місяць цього року – вже майже 8 мільйонів. До речі, з 6 лютого цього року в Україні запрацював Публічний реєстр боржників, які не сплачують аліменти своїм дітям. Знайти інформацію про злісних неплатників – батьків і матерів – можна або на сайті Мін’юсту, або просто ввести назву Реєстру в пошуковій системі.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button