Суспільство (відео)

Транспортна реформа: на чернігівців чекають оновлені маршрутки (Відео)

У Чернігові триває транспортна реформа. Про її завершення можна буде говорити вже після 10 січня, коли чернігівці отримають нову удосконалену транспортну мережу.

Конкурсна комісія, очолювана заступником мера Олександром Ломаком, об’єднала владу, перевізників і громадськість, що мають чесно і прозоро провести конкурс, адже учасники змін змогли добитися усунення зі складу керівництва комісії заангажованих чиновників.

— Як показало обговорення з громадськістю, було оброблено 9 тисяч звернень. Петиції, заяви, дзвінки. Зрештою, обговорення показало, що нинішня маршрутна мережа повністю влаштовує наших жителів, були лише нарікання на стан рухомого складу, — Олександр Бельський, начальник управління транспорту.

Серед головних транспортних змін керівник управління транспорту Олександр Бельський називає скорочення 28-го і 34-го маршрутів, тому що вони дублювали маршрут тролейбуса № 3; об’єднання 25-го і 31-го маршрутів під номером 25; та 26-го і 32-го – під номером 26; поступово весь транспорт буде оновлено.

Обов’язково всі маршрутки будуть обладнані двома автоматичними дверима. Ця норма протягом трьох років прибере з доріг міста всі старі «Рути» та «Дельфіни», яких зараз близько 180 одиниць, також на всіх кінцевих зупинках перевізники мають встановити стенди з їх точним розкладом руху, недотримання якого обертатиметься покаранням у вигляді штрафів.

Перевізники вже готуються до нових умов і капітально відремонтували більшість наявного транспорту, закупили нові автобуси.

— Ми даємо гарантію з боку міста, що ви взяли, наприклад, будь-який маршрут, найближчі п’ять років цей маршрут ви обслуговуватимете за умов, що виконуватимете пункти договору, в яких, крім якісних показників, прописати оновлення транспорту, тоді підприємець може порахувати економіку, — Олександр Ломако, заступник чернігівського міського голови.

— За два-три роки перевізники, зобов’язані інвестиційними пропозиціями, повинні оновити рухомий склад. Я думаю, жителі міста це побачать. Однозначно, — Сергій Вакуленко, депутат Чернігівської міської ради.

Під гаслом реформування влада всіляко намагається підвищити роль Чернігівського тролейбусного управління, хоча самі тролейбусники визнають, що не зможуть повноцінно замінити маршрутки, навіть на головних магістралях.

— Тобто повністю продублювати 12-й маршрут ми не маємо технічної можливості, — Руслан Ємець, начальник комерційної служби  КП «ЧТУ».

— Основні магістралі міста мають обслуговуватись тролейбусами, але для цього ми порахували з Лавренюком, нам потрібно щонайменше 110 тролейбусів, — Олександр Ломако, заступник чернігівського міського голови.

У перспективі «транспортники» вирішили, що працюватимуть над створенням поки що експериментального нічного маршруту та шукатимуть можливості впровадження GPS-навігації і безготівкової оплати проїзду.

Ще статті по темі

Back to top button