Суспільство (відео)

«Туалетна» обгортка Чернігова, або як «Паркування і ринок» незаконною діяльністю займається (Відео)

У Чернігові парковки поступово перетворюються на торговельні майданчики. У ролі чарівника, який влаштовує такі трансформації, виступає комунальне підприємство «Паркування і ринок».

Замість цього тут відбувається щоденна торгівля, яку, на диво, називають ярмарком, а з торговців знімають чималенькі кошти. Бачимо квитанції на суму 200 гривень на день. Гроші йдуть невідомим ФОПам.

«Звісно, платимо. Чеки є. Квитанції про оплату. У нас квитанція є. «Паркування і ринок»? – Так».

«Все йде організації ФОП. Містове оплачується. – «Паркування і ринок»? – Ні. До чого тут «Паркування і ринок»?»

««Паркування і ринок», вони дозволяють. Я їм плачу».

Платять усі. А діяльність, виявляється, незаконна. Це визначила перевірка Держгеокадастру.

«Таким чином встановлено, що фактичне використання земельної ділянки, розташованої по проспекту Миру, впродовж території заводу «Жовтневий Молот» у м. Чернігів, для здійснення комерційної діяльності (роздрібної торгівлі) є порушенням керівником КП «Паркування і ринок» Чернігівської міської ради Гоголя Миколи Олександровича вимог ст. 96 Земельного кодексу України і є нецільовим використанням земельної ділянки».

«Так. Дійсно. Проводилася перевірка. Ця земельна ділянка, її цільове призначення – для облаштування автостоянки. Перевіркою було встановлено, що не забезпечується використання ділянки за цільовим призначенням. Там відбувається торгівля фактично»,- Олександр Довгорук, заступник начальника управління з контролю за використанням земель Держгеокадастру в Чернігівській області.

Санкції за це – штраф 340 гривень і відшкодування, яке ще розраховують. Покарання незначне, і це підштовхує комунальне підприємство «Паркування і ринок» до подальшого порушення закону. Перевірка була 5 грудня і, як бачимо, до 19-го ніхто навіть не намагається усувати порушення.

Незаконність псевдоринку підтверджують і в «Держпродспоживслужбі».

«Я пробив за реєстром. У нас немає такого оператора ринку, як ринок «Шанхай», чи як він там називається. Тобто він у нас не зареєстрований як оператор ринку, точніше як агропродовольчий ринок. Оскільки він у нас не зареєстрований, то на ньому відсутня лабораторія ветсанекспертизи»,- Юрій Павлішен, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Експертизу роблять, якщо роблять, на найближчих ринках, а якщо простіше – де вдасться.

Безпосередньо «адміністрація» ринку, якщо її можна так назвати, від будь-яких коментарів відмовляється.

«А чому я повинна? Я не буду давати вам жодного інтерв’ю. Це «Ринок і паркування»»,- представник «незаконного» ринку.

«Ви знаєте, я жодних коментарів не даю. Якщо вас якісь коментарі цікавлять, то їдьте в «Паркування і ринок»»,- представник «незаконного» ринку.

Знайти Миколу Гоголя на його робочому місці ЧЕline не вдається.

«А Микола Олександрович є? Немає. Поїхав».

У телефонній розмові отримуємо вичерпну й аргументовану відповідь.

«Я з ЧЕline не спілкуюся»,- Микола Гоголь, директор КП «Паркування і ринок».

Крім всього іншого, комунальних «паркувальників» звинувачують у такому собі «відтисканні» територій колишнього заводу «Жовтневий Молот».

Частина місцевих до новоявленого ринку ставиться з позитивом, тому що під боком, більшості ж – байдуже.

«Ну, люди ходять. Я не знаю. Я туди не ходжу».

А от відвідувачі супермаркету та інших локацій торговельного парку «Ремзавод» оцінюють таку діяльність із різкою критикою.

«Зовсім незручно. Є ж навпроти ринок. Там стояли б. Зараз до АТБ під’їхати, до аптеки. Це нереально. Взагалі безлад».

«Ні заїхати, ні виїхати неможливо».

Але й це ще не головне. Чернігів – місто, яке хоче позиціонувати себе як туристичне, як місто комфорту, нових доріг і скверів. А має у своєму географічному центрі необлаштований неофіційний стихійний ринок, який узаконює муніципальна влада. Адже міський кол-центр зазначає: там усе добре.

«Якщо вони дали дозвіл, отже, дозволяється там торгувати. – Тобто на парковках можна торгувати? – Якщо в них є дозвіл»,- міський кол-центр.

Окрасою ж цього «ринку» став… туалет. Прямісінько на червоній лінії, за два кроки від проїжджої частини і за один – від пішохідної. Як годиться, повернутий до людей. Насправді туристичний хід із господарським присмаком від нашої міської влади.

*Позиція

Ще статті по темі

Back to top button