Суспільство (відео)

У Чернігівській області шукають батьків для створення патронатних сімей (Відео)

«Кількість дітей, які отримали такий статус через позбавлення батьківських прав, збільшилась на 60 відсотків – до 135 осіб, через відібрання дітей у батьків – на 30 відсотків, до 18 осіб. Тобто і батьки є, а виховувати таких дітей нікому», — заступник начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Станіслав Железний.

Непоодинокі випадки, коли дітей забирають і влаштовують до Центру соціально-психологічної реабілітації. А вже подальше влаштування дітей у сім’ї вирішується працівниками служби у справах дітей.

«У дитини запитуємо, а виявляється, що за місцем походження немає родичів, до яких її можна влаштувати під опіку. Батьки-вихователі або прийомні батьки не підготовлені, прийомних сімей немає. Так не повинно бути, місцева влада, яка допустила, щоб дитина вийшла, повинна брати участь у вирішенні її подальшої долі», — заступник начальника служби у справах дітей облдержадміністрації Станіслав Железний.

Такому процесу сприятимуть новостворені сім’ї патронатного виховання. Дитину будуть влаштовувати до такої родини за місцем проживання, а тим часом влада вирішуватиме, як виправити ситуацію.

Чернігівська міська рада вже розпочала інформаційну кампанію.

«На сайтах Новозаводської та Деснянської ради розміщена повна інформація – законодавчі акти і механізм, до кого можна звернутися та стати патронатною сімєю», — заступник міського голови Ольга Хоніч.

Фінансування послуги патронату над дитиною забезпечується за рахунок субвенції державного бюджету місцевим бюджетам.

За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Соціальну допомогу на утримання та виховання дитини в розмірі 2-х прожиткових мінімумів, відповідно до віку дитини, та сплату єдиного внеску за загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Журналіст Марина Шолох

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button