Суспільство (відео)

У Чернігові анонсували унікальний фотоальбом історії Сіверщини (Відео)

Розказати історію тисячолітнього розвитку державних і самоврядних інституцій на теренах Чернігово-Сіверщини у форматі книжки, але такої, яку було б цікаво читати та споглядати всім небайдужим, – таку мету перед собою поставила група чернігівських істориків кілька років тому.  

«Ідея давня. Почалося з того, що на початку 2000-х років обласна адміністрація вирішила зробити стенди до 200-річчя губернії. Я намагався пояснити, що цього робити не можна, бо створення губернії означало ліквідацію української державності. На жаль, зробили як зробили, але це стало спонукальним моментом для того, аби показати, що зрештою нам не 200, нам 1000 років», — Володимир Бойко – співавтор фотоальбому.

Відтоді розпочалася активна робота над створенням книжки і – що найголовніше – пошук історичних речових джерел, які здатні наочно показати періоди розвитку Чернігово-Сіверщини.

«Матеріали добирали в різних музеях: нашому Чернігівському історичному, краєзнавчих музеях області, також користувалися обласним архівом, Центральний державно-історичний архів у місті Києві, бібліотека ім. Короленка.Печатки, фотокопії документів, карти, схеми і, відповідно, добирали матеріали до кожного розділу, аби була візуалізація. Оскільки, як відомо, великих текстів ніхто не читає», — Дмитро Казіміров – співавтор фотоальбому.

І саме через те, що великі тексти не надто популярні, ухвалили рішення створити фотоальбом, який зміг умістити в собі лаконічні текстові факти та речові історичні доповнення у вигляді фото.

«Ми спробували створити форму, яка була би приязною, яка ґрунтувалася б на невеличкій кількості текстів та переважно ілюстративному матеріалі: схеми, фотографії, якісь реконструкції, що показують тисячолітню традицію від моменту виникнення і до сьогодення, спостерігаючи певну спадковість поза тим, що форми державного устрою змінювалися», — Володимир Бойко – співавтор фотоальбому.

Найближчим часом фотоальбом буде доступний для прочитання в електронному форматі. До 2024 року автори планують видати друковану книжку за фінансової підтримки меценатів. 

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button