Суспільство (відео)

У Чернігові батьки виступають проти дистанційного навчання (Відео)

У Чернігові батьки рішуче налаштовані проти дистанційного навчання, наголошуючи на його шкоді здоров’ю дитини. Адже весь освітній процес – від уроків до домашнього завдання – відбувається за гаджетами.

«У нас навчання починається з восьмої ранку і воно може закінчитися в 10-11-й годині вечора. Це дитина постійно сидить перед екраном комп’ютера. Завдання надсилають не прочитати щось у книжці, а пройти за посиланням, написати контрольну за посиланням. Це все робота тільки з комп’ютером», — Марія Близнюк, мама дитини, яка навчається дистанційно.

«Що стосується дітей, я вважаю, треба думати про їхнє здоров’я. І зараз, коли вони проводять стільки часу за комп’ютером, це не відповідає жодним нормам. 20 хвилин. Перерва. Ще щось. І друге – ми повинні думати про право дитини», — Тетяна Попова, мама дітей, які навчаються дистанційно.

Мами учнів зазначають, що діти абсолютно не можуть здобувати якісну освіту в умовах такого навчання. Таким чином право дитини на освіту нівелюється.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно організувати дистанційне навчання: поради від Міносвіти

Також батьки акцентують на незаконності рішень про дистанційну освіту в той час, коли не було локдауну, адже дозволу батьків на освіту вдома ніхто не питав.

«Батьки та наша громадська організація вже три місяці вивчає закони, інші нормативно-правові документи у сфері освіти, проводить листування та офіційні переговори. Тому нам вже давно стало відомо, що все це є незаконним і нема жодних правових підстав», — Оксана Гаймановська-Брюм, голова правління ГО «Асоціація батьківського самоврядування».

У чернігівському міському управлінні освіти наголошують, що рішення про «закриття» шкіл – це виключно право педагогічних рад закладів, які так реагують на загрози та виклики, пов’язані з пандемією.

«Форму навчального процесу визначає заклад освіти. А відповідне рішення ухвалює педагогічна рада», — Олена Горна, заступниця начальника управління освіти ЧМР.

«Заклад середньої освіти, відповідно до закону про освіту, має повну автономію. Автономія передбачає повне самостійне вирішення питань, зокрема питань щодо організації освітнього процесу», — Олена Горна, заступниця начальника управління освіти ЧМР.

Мовляв, усі рішення адміністрацій шкіл відповідають чинному законодавству. А в локдаун, який зараз триває, крім всього іншого, діють обмеження, закріплені на рівні центральної влади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дистанційне навчання: як учителі намагаються зацікавити учнів

«Якщо ми будемо говорити про організацію дистанційного навчання в цей період посилених протиепідеміологічних засобів… Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 9 грудня №1236, відповідно до пункту 3, підпункту 10, відвідування закладів освіти здобувачами освіти у цей період заборонено. Це стосується учнів 1-11 класів», — Олена Горна, заступниця начальника управління освіти ЧМР.

Наразі батьки учнів шкіл міста вкотре просять владу міста дослухатися до них і відновити повноцінний освітній процес одразу після закінчення локдауну, із 25 січня, акцентуючи на шкоді здоров’ю дитини.

«Це дуже негативно вплинуло на її моральний стан, психологічний стан і фізичний стан. І тому я дуже прошу, якщо локдаун закінчується 24 січня, то, я сподіваюся, що наші діти вийдуть до школи», — Олена Меняйло, мама дитини, яка навчається дистанційно.

Батьки зазначають, що готові боротися за права своїх дітей, і просять чернігівську міську владу дослухатися до думки чернігівців.

Також представники батьківського самоврядування радять викликати поліцію у разі відмови навчати дітей у школі. Адже до локдауну завдяки таким діям у кількох школах Чернігова навчання вдалося відновити.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button