Суспільство (відео)

У Чернігові не відкривають дитячий садок через відсутність укриття (Відео)

«Це як мій другий дім. І я не хочу, щоб його закривали, я хочу, щоб сюди ходила моя сестричка і вона теж цього дуже хоче», — Валерія Боцула – вихованка ДНЗ №16.

Маленька Валерія – випускниця дитячого садочка №16. Усе її дитинство минуло в стінах цього закладу, під опікою чуйних виховательок та у веселій компанії друзів. Та вже понад рік дівчинка не може відвідувати улюблений садочок, як і всі її друзі та дітлахи цього району, адже в закладі немає найнеобхіднішого в умовах війни – укриття.

«У нас зараз складне питання для відкриття його як робочого закладу. Оскільки ми зараз не працюємо, ми працюємо на простої. Це все через відсутність дітей, а діти відсутні чому? Бо в нас немає облаштованого бомбосховища», — Ірина Терещенко – завідувачка ДНЗ №16.

У приміщенні садочку є велике підвальне приміщення, що в разі небезпеки здатне вмістити вихованців, педагогів і навіть жителів прилеглих будинків. Утім, для його обладнання за визначеними нормами безпеки необхідне фінансування.

«У нас є гарне приміщення, але воно потребує значних коштів і необхідно, аби це робили спеціалісти. До нас приїздили представники капітального будівництва, вони обстежували наше підвальне приміщення, сказали, що воно сухе, що реально можна зробити другий вихід, бо у нас за проєктом 1», — Ірина Терещенко – завідувачка ДНЗ №16.

Відповідно до Закону України «Про освіту» (частина 6 статті 25), за облаштування укриття в закладі освіти відповідає засновник. Саме він зобов’язаний забезпечити утримання та розвиток матеріально-технічної бази заснованого ним закладу освіти на рівні, достатньому для виконання вимог стандартів освіти та ліцензійних умов.

По коментар із приводу облаштування укриття в дошкільному навчальному закладі №16 Чернігівської міської ради ми намагалися звернутися до начальника міського управління освіти Василя Білогури, утім, вийти на зв’язок із ним не вдалося. Натомість, відповідь на наше запитання ми змогли отримати в одному з дописів начальника управління освіти в ФБ.

— Наразі в місті відновлено роботу 37 закладів дошкільної освіти. Працюючі заклади дошкільної освіти готові прийняти на вільні місця 1209 дітей.

Прокоментую ситуацію щодо відновлення роботи садочка №16. Ми не зупинили роботу щодо пошуку донорів на відновлення пошкоджень. Зазначу, що для збереження матеріальної бази закладу управлінням було надано скло, яке завдяки працівникам закладу було встановлено в пошкоджених вікнах. Це дало можливість увімкнути опалення та перезимувати.

Та з діалогу з батьками вихованців дитячого садочка №16 стає зрозуміло: щодня відвозити дитину в садок, що розташований в іншому районі, – неможливо.

«Я хочу звернутися до пана Василя і сказати, що вільних 1200 місць не через те, що діти не хочуть або ж батьки не хочуть водити дітей, а через те, що в ті садочки, які відкриті, батьки не мають змоги водити дітей. Сюди ж я заводжу старшу дитину в 11-й ліцей, молодшу – в садочок і мені зручно», — Людмила Остапчук – мати вихованця ДНЗ №16.

Та попри складну ситуацію, в якій зараз перебувають працівники, батьки та вихованці дитячого садочка №16, усі вони продовжують чепурити подвір’я улюбленого закладу та вірять, що їм точно вдасться знайти необхідну підтримку в облаштуванні надважливого укриття.

«Ми сподіваємося і просимо допомоги. Можливо, від волонтерів, можливо, від якихось центрів допомоги зможуть відгукнутися на наш запит про допомогу», — Ірина Терещенко – завідувачка ДНЗ №16.

«Ми хочемо, аби садочок працював й аби нас почули», — Людмила Остапчук – мати вихованця ДНЗ №16.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button