Суспільство (відео)

У Чернігові презентували 3D-моделі втраченої сакральної архітектури (Відео)

Втрачена дерев’яна сакральна архітектура Чернігівщини стала основою для реалізації всеукраїнського проєкту, що створюється за підтримки Українського культурного фонду та ставить за мету віртуальне відновлення, в 3D-моделях, знищених дерев’яних церков. Презентація проєкту вiдбулася сьогодні в Чернігівському обласному історичному музеї.

«Кілька було основних завдань. Це не лише видати книжку та зробити моделі. Але й зкомунікувати з громадськістю з приводу цієї тематики. Це пов’язано з поняттями історичної пам’яті, з ідентичністю, з візуальними образами, які в нас складаються з дитинства – що таке естетика по-українськи, який вигляд має українська архітектура»,- Олександр Савчук, видавець, куратор проекту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині вже розпочався грибний сезон (Фотофакт)

Три церкви, представлені в проєкті, з Чернігівщини – це Пакуль, Березна та Нові Млини. По одній – із Полтавщини та Харківщини. Наразі вже готові всі п’ять 3D-моделей, створених на основі книжки дослідника Стефана Таранушенка.

«Ми говоримо, згадуючи про ці знищені церкви, про ту культурну спадщину, яка через комуністичні переслідування церкви і всього українського, була безслідно знищена. Але залишились світлини, залишилися описи і залишилися ті сакральні предмети, що були в церкві»,- Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного музею ім. В Тарновського.

Презентація моделей та проєкту має за мету вкотре привернути увагу чернігівців до нашої історії, нашого минулого та самобутньої культури, зокрема релігійної сакральної тематики, що була ключовою в житті наших предків.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button