Суспільство (відео)

У Чернігові презентували фільм про таємничі підземелля Седнева (Відео)

Чернігівщина знана своєю культурою, пам’ятками, легендами та народними героями. Вона завжди вабить своєю таємничістю і загадковістю. «Седнів Таємничий. Мандрівки підземеллями пам’яток» – фільм створений працівниками садиби Лизогубів і ГО «Чернігівське земляцтво». Презентували його в Чернігівському обласному історичному музеї ім. В. Тарновського. Матеріали для створення кінострічки збирали роками, саме завдяки розповідям археологів вона і з’явилася.

«Ідея фільму виникла у співробітників Чернігівського обласного історичного музею, зокрема у філії садиби родини Лизогубів. Молодіжне відділення «Чернігівського земляцтва» активно підтримувало цю ідею. Для того, щоб розширити взагалі і експозиційний матеріал садиби родини Лизогубів, і відкрити таку цікавинку, яка є в Седневі та яка стосується саме підземель містечка Седнів, розташованих під церквою. І загалом оті підземелля, які свого часу були там побудовані. І для висвітлення цього матеріалу, для, повторюся, розширення експозицій ухвалили таке рішення – відзняти невеличкий… Його не можна назвати документальним або художнім, це більше такий творчий відеоматеріал», — Валерій Демченко, керівник молодіжного відділення ГО «Чернігівське земляцтво».

Седнів багатий своєю культурною спадщиною. Будинок Лизогубів вважається одним із найдавніших приватних мурованих житлових будинків на Наддніпрянщині. Дерев’яна Георгіївська церква прославилася тим, що в ній знімали окремі сцени кінофільму «Вій» за повістю Миколи Гоголя. Проте найбільше вражають підземелля Седнева, які, згідно з легендами, навіть ведуть до Києва. Фільм про седнівські підземелля став десятим у доробку «Чернігівського земляцтва».

Саме завдяки створенню таких історичних і художніх матеріалів про культурну спадщину країни ми зберігаємо цю історію для нащадків і можемо продемонструвати українські пам’ятки за кордоном.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button