Суспільство (відео)

У Чернігові провели регіональну лабораторію про міграцію (Відео)

Лабораторія на тему «Міграція: сучасні тенденції та виклики» завітала до Чернігова. Проєкт започаткувала громадська організація «Платформа прав людини». Організатори кажуть, що він передбачений для професіональних і громадських журналістів, активістів, блогерів й усіх, хто пише. Адже питання міграції доволі мало висвітлюється в медіапросторі, а якщо висвітлюється, то недостатньо коректно.

«Не завжди коректно називають мігрантів, не завжди коректно висвітлюють, хто мігранти, біженці чи не біженці. Релігійні питання, може, постають. Тому цей проєкт спрямований на те, щоб висвітлювати питання міграції, правильно висвітлювати питання міграції», — Олександра Степанова, координатор Академії з питань міграції в Україні, керівник проекту.

Як це робити, розповів координатор проєкту «Без кордонів» Максим Буткевич. Він зазначає, що часто журналісти використовують відповідні терміни, не розуміючи, що вони означають насправді. Таким чином породжуючи негативні стереотипи. Це часом спричинює конфліктні ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переселення народів: куди мігрують жителі Чернігівщини

«Стосовно внутрішньо переміщених осіб від літа 2014-го до 2015-го року була хвиля упереджених, неправдивих повідомлень. Зараз періодично з’являються стосовно біженців. Такі речі зявляються періодично», — Максим Буткевич, координатор проєкту «Без кордонів».

Він також наголосив на тому, що наразі більшість наших громадян сприймає міграцію як непритаманне для України явище. Однак зараз вона є державою походження мігрантів, зокрема трудових.

«Далеко не завжди вони перебувають в інших країнах на законних підставах. Ми маємо розуміти, про що ми пишемо, коли пишемо про них. Ну і взагалі, історія України ХХ ст. – це історія біженців. Ми маємо величезне внутрішнє переміщення. Упродовж останнього року багато білорусів їдуть до України», — Максим Буткевич, координатор проєкту «Без кордонів».

Ксенія Лук’янець розповіла про роботу Міграційної служби області в період коронавірусу. Вона зазначила, що наразі працює чимало нових сервісів для громадян.

«Оформлювати ту ж вклейку до паспорту можна не за місцем реєстрації, як це було до виникнення цього виклику, а за місцем знаходження особи. Також ми можемо відправляти виготовлену ID-картку Україною до будь-якого підрозділу Міграційної служби, якщо людина не може особисто забрати свій паспорт», — Ксенія Лук´янець, начальник УДМС України в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецоперація «Мігрант»: із Чернігівщини примусово видворили білорусів (Відео)

Також запрацювала низка електронних сервісів. До того ж Ксенія Лук´янець розповіла, що рік служба мала обмеження у притягненні до відповідальності та застосуванні адміністративних стягнень до іноземних громадян. Поки були закриті кордони, то примусово повертати їх додому було неможливо.

«На сьогодні закінчилася спецоперація «Мігрант». Ми побачили, що змінилися підходи до заходів, до планів організації нелегальної міграції, категорія осіб. Змінилася і мотивація до перебування тут, в Україні», — Ксенія Лук´янець, начальник УДМС України в Чернігівській області.

Загалом же проєкт спільно реалізують Німеччина, Україна та Грузія. Він не тільки навчає, а й дає змогу взяти участь у конкурсі на кращу публікацію про міграцію. Таким чином журналістів заохочують писати на цю тему.

«Два етапи є. Перший етап уже відбувся. Там був онлайн-саміт. Із міжнародними експертами журналісти спілкувалися, після чого готували публікації. Було з України 17 статей підготовлено і троє переможців, зараз відбувається другий етап проєкту. Ми вже офлайн. Після цих заходів у нас також плануються публікації. До 5 листопада їх приймаємо і будуть визначатися переможці», — Олександра Степанова, координатор Академії з питань міграції в Україні, керівник проекту.

Проєкт реалізують другий рік поспіль. Минулого року більше половини публікацій були саме з України.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button