Суспільство (відео)

У Чернігові стартує фестиваль документальних фільмів про українську культуру під час війни (Відео)

Із 27 лютого по 2 березня в Чернігівському художньому музеї ім. Григорія Ґалаґана відбуватиметься фестиваль документальних фільмів, присвячених українській культурі під час війни та її відновленню. Це проєкт представництва Європейського Союзу в Україні. Чернігів – друге місто після Києва, яке приймає цей кінофестиваль.

«Це п’ять фільмів. Перший фільм – це такий загальний про культуру під час війни, про те, як різні ініціативи поставали в Україні на допомогу зокрема музейним установам, також іншим закладам культури. Чотири фільми називаються: «Північ», «Південь», «Захід», «Схід». Це фільми, які відзняті вже на прикладі конкретних закладів культури з цих регіонів», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Ґалаґана.

Проєкт «Культура під час війни» – це розповідь про життя та творчість діячів української культури в часи повномасштабної війни та про роль міжнародної підтримки.

«Досі війна триває. І багатьом закладам культури ще необхідне розуміння, як поводитися в тих чи інших ситуаціях, зокрема ці фільми дають деяку інформацію про ті ініціативи, які допомагають закладам культури», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Ґалаґана.

Безумовно, життя культури в Україні від початку повномасштабного вторгнення значно змінилося. Культурні заклади змушені прилаштовуватися до цих умов. Деякі з них були пошкоджені та зруйновані. Тепер здебільшого всі культурні заходи відбуваються в підвальних приміщеннях, аби не наражати людей на небезпеку. Проте попри перешкоди, культурне життя в Україні триває.

«Досі ми не показуємо оригінали своїх фондових колекцій, але ми трішечки переформатувалися, ми багато приділяємо уваги зараз сучасним художникам, робимо багато виставок сучасних митців як із України, так з-за кордону. Не маючи змоги показувати оригінали, ми з минулого року дуже багато уваги приділяємо показу репродукцій наших робіт фондових колекцій, які ми створюємо спеціально для виставок, щоб усе ж таки показувати твори з наших колекцій», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Ґалаґана.

Українська культура наразі стала своєрідною духовною зброєю та водночас арттерапією.

«Це можливість відійти трішки від тієї реальності, особливо для людей із щойно деокупованих територій, для ВПО, для тих, хто пройшов саме пекло війни. Мистецтво зокрема і культура загалом – це важливий інструмент пропаганди. Саме під час війни ми говоримо про це. Це пропаганда з нашого боку, з боку України. Це протидія російській пропаганді, протидія російським наративам. Протидія всьому тому, що зараз іде викривлене про Україну, про історію України, і наше мистецтво має що протиставити», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Ґалаґана.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button