Суспільство (відео)

«Передавати будемо тільки пеньки»: на Чернігівщині громадам не хочуть віддавати ліси (Відео)

Ніяк не хочуть відпускати від себе ласий шматок комунального майна. Більшість обласної ради щосили затягує процес передачі лісів від комунального підприємства обласної ради до громад. Так, на останній сесії було проголосовано за рішення, згідно з яким ліси не передаватимуть, а інвентаризуватимуть.

«Завуальоване рішення, тому що воно переважно стосується інвентаризації лісів, тобто це відбувається затягування часу. Обласна може це проводити 3-5 років, до того часу передаватимемо тільки пеньки», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Крім того, що ліси не передали, ще й у бюджет буде недофінансування. І, більше того, виділятимуть гроші на цю умовну інвентаризацію, яку могли б провести з прибутку від діяльності вже їхніх лісгоспів і самі громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селах Сосницької громади відремонтували колодязі громадського користування (Фотофакт)

«Лісгосп, обласний лісгосп не сплачує прибутку до обласного бюджету. Це ще зменшує бюджет. Також було виділено аж 30 мільйонів на проведення цієї інвентаризації. Тобто знову ж таки ці гроші підуть у кишені приватних компаній», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Альтернативне рішення частини депутатів більшість відхилила, адже воно визначало, що передача лісів буде не «колись», а вже зараз. Був чітко прописаний законний механізм передачі.

«У нас було своє альтернативне рішення, в якому дійсно передбачається саме передача корпоративних прав і майнового комплексу дочірніх підприємств із комунального підприємства обласної ради в комунальні підприємства ОТГ. Передачу саме 18 дочірніх підприємств на 18 комунальних підприємств ОТГ. А вони між собою роблять спільний договір про розподіл прибутків їхньої діяльності», — Сергій Баришовець, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

«Це можна передати одним рішенням. Є проблема домовитися між собою територіальним громадам, але, я вважаю, у нас сільські голи мають здоровий глузд, і є можливість зробити це протягом місяця», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Але, на жаль, шкурні інтереси, які завуальовують під необхідність дотримання законодавства, в питанні передачі лісів взяли верх. І громади Чернігівщини, які зараз вкрай потребують додаткових джерел для фінансування, залишаться фактично ні з чим.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button