Суспільство (відео)

У Чернігові стартує конкурс на кращий проект Меморіального комплексу Героям Небесної Сотні (Відео)

Остаточна крапка у дворічних перемовинах влади і громадськості стосовно облаштування місця, де колись стояв пам’ятник Леніну: вже незабаром там стоятиме Меморіальний комплекс Героям Небесної Сотні.

Конкурс на кращий архітектурний проект чи ідею майбутнього пам’ятного місця оголошує Чернігівська міська рада. Він триватиме аж до кінця грудня. І участь у ньому можуть брати усі талановиті люди.

— Вони повинні виконати дві умови конкурсу. Тобто, перше, що учасники мають зробити – подати заяву до міського голови, що ви маєте бажання взяти участь у конкурсі. І далі в управлінні архітектури і містобудування учасник отримає пакет документів, який вам дає можливість працювати над цим конкурсом, — Тетяна Мазур, радник Чернігівського міського голови.

Конкурс стартує 26 вересня і триватиме до 26 грудня. Результати рахуватимуть до 10 січня. Радник Чернігівського міського голови Тетяна Мазур закликає до участі у конкурсі молодих талановитих людей, бо у них особливе бачення.

— Мені б дуже хотілося, щоб брали участь студенти, які мають професійне відношення до цього питання, студенти, які займають активну життєву позицію. У молоді інше сприйняття сучасності, — Тетяна Мазур, радник Чернігівського міського голови.

— Бажаю, щоб це не лише чернігівські професіонали, і, можливо, непрофесіонали, брали участь, а взагалі на всеукраїнському рівні, щоб якомога більше людей про це дізналося, — Наталія Воскресенська, голова ГО «Ініціатива «Активні громадяни».

Рекомендацій стосовно Меморіального комплексу чекають і від військовослужбовців. Волонтери вже мають свої пропозиції. Хочуть, щоб біля пам’ятника стояли монітори, де б можна було знайти інформацію про загиблого Героя, його фотографію і біографію, також просять встановити там невеличкий фонтан, як символ материнських сліз.

— В комплексі, коли воно буде зв’язано про Майдан, про агресію Росії і передано для наших поколінь і так як ще планується реконструкція площі, я думаю, це буде спонукати усіх з повагою ставитися і ще більший буде дух наших бійців незламний, — Микола Шанський,  голова ГО «Єдина родина».

— Оцей меморіал – це не просто пам’ятник архітектури, це частина життя кожного чернігівця, українця. Центр нашого міста. Це саме відповідальне, що може бути на сьогоднішній день, — Ірина Березинець,  координатор Єдиного волонтерського центру.

Члени журі оберуть трьох переможців конкурсу. Їх преміюють грошима. За третє місце учаснику подарують 4 тисячі гривень, за друге – шість, і за перше – 10 тисяч гривень. І звісно, ідея того учасника конкурсу, яка виграє, залишиться в історії Чернігова назавжди.

Ще статті по темі

Back to top button