Суспільство (відео)

У Чернігові створюють подкасти для любителів літератури (Відео)

Новий формат спілкування з читачами. У чернігівській бібліотеці імені Коцюбинського запустили новий проєкт – бібліотечний подкаст. Тут зазначають, що з впровадженням «червоної» зони бібліотека змушена майже повністю переходити в онлайн. Подкасти виходять у форматі радіопередачі.

«Я певний час працювала на радіо, то ця робота знайома і я з задоволенням повернулася до такого формату. Зараз такий формат подкастів набуває великої популярності за кордоном. В Україні потихеньку теж починають розвиватися, хоча зараз ті подкасти з культури та літератури, які є в Україні, можна перерахувати на пальцях. Тож ніша вільна і ми вирішили теж запустити такий проєкт, як бібліотечний подкаст»,- Олена Терещенко, бібліотекар сектору соціокультурної діяльності бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

На базі бібліотеки діє клуб любителів фантастики. Наразі збиратися офлайн він не може.

«Перший наш подкаст був саме від клубу любителів фантастики, цей випуск був присвячений огляду новинок, які ще наразі не вийшли, але вихід яких анонсують видавництва на кінець цього року і на початок наступного року. Це фантастичні новинки перекладні. Ми і цитати використали з цих творів, відповідне музичне оформлення»,- Олена Терещенко, бібліотекар сектору соціокультурної діяльності бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині родина чотири роки живе в екопоселенні

У бібліотеці вирішили, що в межах проєкту створять кілька тематичних рубрик. Зокрема огляд книжкових новинок або, наприклад, спрямовані на етнографічну тематику. Будуть і випуски до ювілеїв письменників. Приміром, другий випуск, що вийде у п’ятницю, 12 листопада. Якраз цього дня відзначатимуть 85-річчя від дня народження Миколи Сингаївського.

«Він був не лише автором однієї найбільш відомої пісні «Чорнобривці», він ще був чудовим ліриком. На жаль, його зараз уже забувають потрошку. його твори вміщені в букварі, читанки, багато дитячих книжечок. Ми хотіли б ще раз висвітлити його творчість, розказати, звідки він пішов, яким було його життя. У подкасти вмістити найкращі його пісні, найкращу його лірику»,- Олена Рахно, провідний бібліотекар відділу обслуговування бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

Він був вихідцем із села Шатрище Житомирської області. Туди приїздив до самої смерті. Пережив війну та мав досить важке дитинство.

«Його помітив Рильський, він мав читати свій вірш, йому було десь років 15-16. У нього навіть не було ні взуття, ані костюма, щоб вийти взагалі на сцену, тому що він був звичайнісінький хлопчик із села. Для цього йому привезли полотняний костюм і черевики. Це повоєнний час. Він дуже сильно на сцені переживав, читаючи свої вірші, чи відберуть у нього цей костюм. І чи він зможе повернутися в ньому додому і виступити зі сцени клубу»,- Олена Рахно, провідний бібліотекар відділу обслуговування бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

Аби підготувати подкасти, співробітники бібліотеки опрацьовують чимало літератури, детально вивчають інтернет-джерела. Кажуть, що часто трапляються сайти, на яких можна взяти мізер інформації. Усе це обробляють та доносять так, аби подкаст зачепив слухача. Усі записи заливають на SoundCloud і європейську платформу Anchor. Аби прослухати останню, потрібна реєстрація. Подібні передачі планують робити щонайменше раз на тиждень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button