Суспільство (відео)

Дискусійна економія на спорті: чи виживе сновський «Колос» (Відео)

Місцевий осередок Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос», що працює в Сновську, виховав не одне покоління чемпіонів. Вони гідно представляли Чернігівщину на всеукраїнських змаганнях і виборювали десятки золотих медалей на світових аренах. Керівники та тренери організації все своє життя присвятили спорту та молодому поколінню. Завдяки різноманітним спортивним секціям діти з громади мають гарну фізичну форму та активне дозвілля. Працюють чотири відділення – легкої атлетики та пляжного волейболу, вільної боротьби та кікбоксингу. Останні два розташовані саме в місті Сновськ.

«Відділення вільної боротьби налічує 52 учні, у відділенні кікбоксингу займаються 24 учні. Наша школа була однією з кращих в області, тому що наші вихованці захищали честь не тільки громади, а й усієї області на всеукраїнських змаганнях. Багато з них стали майстрами спорту, кандидатами в майстри спорту», — Григорій Салата, голова ГО «СМО ВФСТ «КОЛОС».

Із коштами було важко завжди, але з початком повномасштабної війни міська рада ухвалила рішення взагалі призупинити фінансування, мотивуючи це економією, адже бюджет громади недоотримає кошти через брак податкових надходжень.

«Якщо ухвалюється таке рішення, що стосується людей, то треба вивчити це питання. Але ж не вивчили і вирішили просто припинити фінансування й усе», — Григорій Салата, голова ГО «СМО ВФСТ «КОЛОС».

Інакше кажучи, якщо припиняється фінансування, то автоматично припиняється все. Працівники залишаються без зарплатні, комунальні послуги не сплачуються. На сьогодні організація працює виключно на ентузіазмі тренерів. На волонтерських засадах п’ять разів на тиждень вони проводять тренування.

«Як ми їх покинемо? Це ж не верстат, який токар вимкнув на заводі і через тиждень, через місяць прийшов і включив його. Заготовку вставив – і буде обробляти. У нас так не виходить, тут треба щодня працювати над ними і з ними», — Анатолій Косевич, тренер-викладач із вільної боротьби.

Після численних звернень від небайдужих громадян і керівника організації влада пообіцяла вирішити питання з працевлаштуванням.

«Великі спортивні досягнення дітей, які навчалися в цій школі, підштовхують нас до того, що ми вже з літа встановили дві ставки тренерів, вони переведуться до дитячо-юнацької спортивної школи від управління освіти. Процес тренування ми не зупиняємо. Комунальні послуги ми будемо сплачувати й надалі», — Павло Мірошниченко, перший заступник сновського міського голови.

«То я повторююся, тренери як працювали, так і будуть, але в іншій спортивній школі. Як на мене, головне – це діти, а в якій організації буде працювати тренер, я вважаю, це не дуже важливо. Вони в одному приміщенні та на одній території», — Павло Мірошниченко, перший заступник сновського міського голови.

У цій ситуації виникає логічне запитання – в чому суть економії? Якщо людей просто переводять в інші місця. Спортивна спільнота Сновщини сподівається, що влада все ж таки дослухається до людей і знайде мінімальні кошти, аби заслужені тренери та юні спортсмени вкладали свій час у тренування, а на Чернігівщині й далі зростали олімпійські чемпіони.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button