Суспільство (відео)

У центрі Чернігова ХІХ століття розгулювали корови і не могли проїхати вельможі (Відео)

Чернігівці мало обізнані з історією власного міста. Так вважають місцеві науковці. Тому в заповіднику «Чернігів стародавній» вирішили заповнити цю прогалину. У колегіумі триває серія пізнавальних лекцій. Цього разу містяни могли дізнатися, що Чернігів називали губернським хутором за його спокійне і провінційне життя. Першим про це жартома сказав наш відомий байкар Леонід Глібов, та ця його фраза вписана в історію нашого міста золотими літерами.

«У цих словах є доля іронії, бо Глібов був гумористом і потішався над малорухомим способом життя. Хоча він сам доклав чимало зусиль, аби розколисати сонне царство Чернігова», – старший науковий співробітник заповідника «Чернігів стародавній» Олена Ванжула.

Виявляється, на початку ХІХ століття населення міста було в 100 разів менше ніж тепер. Поступово Чернігів розростався як за площею, так і за кількістю населення. Та все одно центром губернського міста розгулювали корови, а по вулицях не могли тривалий час проїхати вельможі.

«Одного разу, коли до міста приїхала дружина генерал-губернатора Курочкіна на кареті не могла проїхати вулицями і потрібно убло розтягувати вози із сіном, що загороджували проїзд по вулицях Чернігова»,  – старший науковий співробітник заповідника «Чернігів стародавній» Олена Ванжула.

Саме у другій половині ХІХ – на початку ХХ століття Чернігів пережив свої золоті часи. З’явився водогін, електрика. Місто перебудували архітектори. Чимало вулиць збереглися до наших днів. Відтоді Чернігів став улюбленим містом для відставних офіцерів і чиновників. Такий статус зберігається і досі.

Ще статті по темі

Back to top button