Суспільство (відео)

Як чернігівські воїни заліковують душевні та фізичні рани? (Відео)

Чимало українських воїнів повернулися з Донбасу з душевними ранами.

Бойові дії переслідують їх і дотепер.

Олександр Лепеха – з першої танкової бригади. Захищав спокій на Луганщині. Жаліється, що досі перед очима страшні події війни. Хоче позбутися страхів.

— Порадили сюди лягти, лежу лікуюсь. Кажуть, що не все так погано, ну трошки треба відремонтуватись. Хочеш жити – то жити будеш, треба лікуватися, якщо є якісь проблеми, то є, немає тут нічого страшного і немає тут нічого стидного такого, тут нормально ставляться до всіх, — Олександр Лепеха, учасник АТО.

— Більшість людей, які побували в зоні бойових дій, у них розвивається, як уже широко відомо, посттравматичний стресовий розлад. А проблема невротичних розладів на той час і на зараз є дуже актуальною. З’явилася категорія населення, яка також дуже потребує саме такої допомоги. Це учасники АТО, це переселенці, це люди, які їхні родичі. Дуже багато звертаються до нас, — Наталія Мокроусова, завідувач психоневрологічного відділення Чернігівського центру радіаційного захисту й оздоровлення населення.

Влітку Чернігівський центр радіаційного захисту та оздоровлення відчинив двері для учасників АТО та їхніх сімей. Вони можуть пройти безкоштовне медичне обстеження. Заклад відвідали вже майже 100 воїнів. Якщо лікарі виявляють захворювання, пропонують стаціонарне лікування.

— У нас є два відділення, це терапевтичне з кардіологічними ліжками та відділення неврозів пограничних станів. У нас у цих відділеннях пройшли лікування п’ять осіб. Одночасно ми після проведення диспансеризації складаємо план оздоровлення учасників АТО. І в разі необхідності туди вносимо такий пункт, як санаторно-курортне лікування.

У радіаційному центрі проводять медикаментозну терапію, надають психотерапевтичну допомогу. Є реабілітаційні програми. Учасники АТО можуть пройти повне обстеження, це від УЗД до комп’ютерної томографії, —  Іван Осадців, завідувач поліклінічного відділення Чернігівського центру радіаційного захисту та оздоровлення населення.

Ще статті по темі

Back to top button