Суспільство (відео)

Унікальний сад Коцюбинського: як рятують від морозів екзотичні рослини (Відео)

Взимку сад, що на території музею-заповідника імені Михайла Коцюбинського, відпочиває. Тут ростуть понад двісті видів рослин. Зберегти таке різноманіття взимку – непросте завдання. Тому співробітники музею вживають усіх заходів, аби правильно організувати зимівлю. Зокрема це стосується екзотичних рослин.

«У нас є кілька екзотичних рослин, можна навіть сказати, що не кілька. Агав у нас уже майже два десятки. Це теплолюбні південні рослини. І на зиму ми їх пересаджуємо в теплицю, зберігаємо, щоб вони милували погляд весною. Бо, на жаль, ці рослини наших морозів не витримують»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Ще восени сад підготували до весняного пробудження. Тут висадили всі цибулинні рослини: крокуси, проліски, гіацинти, тюльпани. Троянди утеплили. Підсипали ґрунту, щоб коренева система була прикрита.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ялівщина» офіційно має межі

«Це перегній, щоб він ще й удобрював, коли корисні речовини підуть у ґрунт. Це буде як добриво для цих рослин. Тому що минула зима була така наче не холодна, але було кілька морозних днів, троянди дуже пошкоджені виявилися навесні. Добре, що в них було прикрите коріння і за літо вони від коріння відростили нові пагони та дуже красиво цвіли»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

І хоч більшість рослин відпочиває, та є тут і вічнозелені, що прикрашають сад навіть узимку. Одна з них – юка. Взимку вона тішить погляди відвідувачів своїм пишним листям, а влітку ще й квітами.

«Високі такі, десь із людський зріст, випускає стрілки, там багато білих таких дзвіночків. Біля юки залишилася декоративна капуста, це така пізньоосіння квіточка, вона стоятиме до самої весни»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Також тут можна побачити доволі незвичний кущ – це магонія падуболиста. Вона більше поширена на півдні, але росте й у північному регіоні. Вона не замерзає і не скидає листя.

«Коли сильні морози, то її листя червоним стає. І вона на тлі снігу стоїть із таким багряним листям. Але на весну листя знову зеленіє. Воно ніколи не осипається і нове не відростає»,- Наталія Коцюбинська, заступниця директора з наукової роботи музею-заповідника Михайла Коцюбинського.

Такий кущ колись був у Михайла Коцюбинського. Його він привіз із Криму. Зараз таку саму рослину вирощують уже його нащадки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button