Суспільство (відео)

Усе з любов’ю: як підготуватися до Великодня – поради духовенства (Відео)

Великдень – найсвітліше і найголовніше релігійне свято року, яке всі віряни святкують із великою радістю. Та з не меншою відповідальністю готуються до нього, особливо в останній тиждень, який називається Страсним. Ми поцікавилися в чернігівців, як вони готуються до свята та як будуть відзначати.

Звісно, підемо до Катерининської церкви, бо ми тут недалеко живемо. У нас сім’я завжди постує, бо ми – вегани, але все одно готуватимемо веганську паску. І я думаю, підемо до родичів, а так нічого великого не плануємо.

Прийде Великдень – будуть пасочки, буде м’ясо. Звісно, ціни підняли, але ми живемо в селі, то нам буде легше. Пасок я сама напечу, птиці повний двір, 5 корів, тобто в нас усе є своє. А хто не має, то, безумовно, важко, через те ми допомагаємо багато кому.

Паски цього року, мабуть, придбаємо, кошик великодні треба, як завжди, підготувати. До церкви плануємо піти Українського патріархату (ПЦУ) – Катерининська церква або П’ятницька церква. А так взагалі чекаємо на Перемогу і сподіваємося на краще.

Про аспекти правильної підготовки ми також поцікавилися й у настоятеля Катерининської церкви отця Романа.

«Для християн, які пройшли цей Великий піст, він фактично вже закінчився в суботу перед Вербною неділею, але зараз розпочався і триває Страсний тиждень. Це найважливіший тиждень перед Великоднем, це строгий піст і фактично кульмінація того, до чого ми всі йшли. Надзвичайно складні дні, в які церква згадує зраду Христа Юдою, найближчим учнем. Знову ж таки розп’яття Христа і покладення в гріб. І ми вже дійдемо до цього дня, коли буде Воскресіння із мертвих і смерть буде подолана», — настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).

Попри старання більшості очистити свій дім, духовенство радить звернути увагу на чистоту душі.

настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).

«Насправді в ці дні наші господині будуть робити все для того, аби був чистий дім, щоб були помиті вікна, щоб була спечена паска і були пофарбовані яйця. Але також цими днями варто згадати найперше і про себе, про свою душу, очистити себе. Бо коли говоримо про Чистий Четвер, в нас у багатьох людей асоціюється те, що треба вимести дім, вимити і щоб все було гарно та красиво. Але насправді цей Чистий Четвер більше про душу і про наші стосунки в домі. Наскільки ми зможемо наповнити свій дім любов’ю і наскільки ми зможемо очистити себе і принести тим людям, які живуть поруч із нами, мир. Бо Христос прийшов у цей світ, щоб принести нам мир й обдарувати нас усіх любов’ю», — настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).

Таким чином усі приготування до свята необхідно робити з любов’ю та добрими думками.

«Саме у ці дні, хто, можливо, не встиг під час Великого посту, треба задуматися над своїм життям. Над своєю поведінкою, над своїм внутрішнім станом, очистити своє серце й очистити свою душу та свій розум. І навіть випікаючи паски, не випікати їх через те, що це такий звичай чи традиція, а готуватися до цього. Щоб ми, виконуючи оцю певну роботу та дію, вкладали туди і нашу любов, і з чистим серцем навіть замішували тісто. Бо потім нам доведеться його споживати. А це для нас знову ж таки символ, паска сама – це символ Христа, якого ми приймаємо, і тому всі ці наїдки і напитки, все, що будемо готувати до свята, треба робити з чистим серцем, з чистим розумом робити», — настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).

А також не забувайте про те, як важливо проводити час із родиною, та про добрі справи.

«Якщо ми, маючи можливість, нічого не робимо, якщо ми маємо можливість допомогти тій людині, яка потребує, і нічого не робимо… Якщо ми можемо побути вдома зі своєю сім’єю та дітьми і просто поспілкуватися, обійняти одне одного і просто посидіти за одним столом, а цього не робимо, натомість замінюємо сім’ю на телефон чи на якусь інформацію, то знову ж таки і за це доведеться відповісти. Тому коли є можливість, коли є час, нам кожному треба свою добру волю вкласти в це, щоб оцю добру атмосферу довкола себе створити, щоб збудувати своє щастя», — настоятель Катерининської церкви Отець Роман (Кіник).

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button