Суспільство (відео)

В обласній раді вкотре не змогли зібрати позачергову сесію (Відео)

Пленарне засідання другої позачергової сесії Чернігівської обласної ради знову перенесли. Адже із 64 депутатів зареєструвалися тільки 32.

«Відповідно до статті 46 ч.12, сесія правомочна, якщо є більше половини обраних. Отже, сесія сьогодні не є правомочною», — Олена Дмитренко, голова Чернігівської обласної ради.

Варто зазначити, що наразі сили в обласній раді розділені. Є коаліція, що налічує 33 депутати, та 5 фракцій, у складі яких 31 обранець. Саме їх відсторонили від процесу обрання голови обласної ради ще під час першої сесії. Наслідком цього і стала неправомочність нинішнього засідання.

«Обрання керівного складу відбулося в незаконний спосіб, то фактично має такі наслідки, коли не враховуються думки 5 партій, які набрали половину голосів фактично із загального складу обласної ради», — Микола Торбєєв, правозахисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сесія обласної ради знову не відбулася

Правозахисник зазначив, що надалі коаліція може сформувати комісії, знову не врахувавши думку своїх колег.

«Це також породжує кризу. І ті партії, які називають себе більшістю, чомусь звинувачують інші 5 партій, які вони називають меншістю, в неможливості роботи обласної ради. Вони шукають фактично причини. Але якщо ви більшість, то ви маєте працювати, якщо не можете працювати, то ви не більшість. І це є криза», — Микола Торбєєв, правозахисник.

Із цим погоджується народний депутат України Борис Приходько, який спостерігав за роботою сесії.

«В мене позиція дуже проста: якщо ви взяли на себе політичну відповідальність – будь ласка, беріть і робіть. Якщо вам не вдається, то давайте сідати та починати все спочатку. Іншого не буде. Якщо ви взяли на себе відповідальність, обрали президію, голову, першого заступника, заступника, дев’ятьох голів комісій із 10, то працюйте і показуйте, що ви вмієте працювати», — Борис Приходько, народний депутат України.

Він висловив свою думку і щодо наміру обласної ради приймати бюджет через дві години після його внесення.

«І навіть якби сьогодні був прийнятий Бюджетний кодекс о 10-й годині й ОДА внесла бюджет, невже обласним депутатам достатньо двох годин, щоб проаналізувати обласний бюджет? І на третю годину його прийняти? Згідно з чинним законом, є 10 днів, даються документи, всі ознайомлюються, виноситься на бюджетну комісію, куди надходять пропозиції від депутата», — Борис Приходько, народний депутат України.

Дату першого засідання другої сесії вкотре перенесли. Конкретного дня не називають, однак відомо, що депутати збиратимуться знову вже після Нового року.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button