Суспільство (відео)

«Собачі весілля» у Чернігові: як не стати жертвою безпритульних тварин (Відео)

Прихід весни в Чернігові традиційно знаменується не тільки теплим сонечком, а й так званими собачими весіллями. Зграї, що налічують подекуди по кілька десятків собак, мігрують містом. Кілька днів тому така зграя ввечері окупувала самісінький центр Чернігова. Собаки поводилися агресивно, подекуди люди просто розгублено завмирали, очікуючи нападу від тварин. Швидко зорієнтуватись у таких ситуаціях доволі важко, проте можливо, запевняють кінологи. І дають цінні поради.

«Якщо я бачу, що собака без агресії, просто гавкає, я йду далі, не звертаю уваги. Якщо він явно біжить із агресією, я намагаюсь нахилитись, підняти камінь і замахнутися. У більшості випадків ці собаки тікають. По можливості треба роззирнутися, якщо є паркан – притиснутись, щоб собака не міг підійти ззаду. Тому що здебільшого безпритульні нападають ззаду», — заступник начальника кінологічного центру ГУНП у Чернігівській області Михайло Кузьменко.

Утім, якщо тварина все ж почала нападати, необхідно максимально убезпечити м’які частини тіла.

«Якщо ви бачите, що собака йде на вас із агресією, хоче вас вкусити, підставте пакет, сумочку, натягніть рукав, заховайте долоню. 3:02 якщо є можливість, треба палку взяти», — заступник начальника кінологічного центру ГУНП в Чернігівській області Михайло Кузьменко.

Кінологи поділилися і перевіреним прийомом, який 100% допоможе вивільнитись із щелеп агресивного собаки. Все максимально просто – необхідно потягнути тварину за найболючіше місце — за пах. Утім, все ж найкращий вихід — обійти десятою дорогою небезпечних собак.

Проблема навали безпритульних тварин стара як світ. Містяни обурюються, адже наразі містом гуляють понад 2 000 собак-безхатченків.

Я б усіх їх зібрав і в міськраду запустив. Треба займатися цим питанням.

Страшно іноді зайти до під’їзду – бігає собака.

Діти ж під загрозою, треба вживати заходів.

Утім, поки профільні структури міста переносять строки будівництва стерилізаційного центру, що допоміг би вирішити проблему тварин на вулиці, чернігівці застосовують власні жорстокі методи – розкидають на вулиці отруєні шматки їжі. Однак від цього частіше страждають домашні тварини. Через такі «сюрпризи» від псевдосанітарів міста чернігівка Вероніка втратила свою вагітну Наті. А все через те, що собака на вулиці з’їла шматочок м’яса.

«Почався сильний токсикоз, зателефонувала ветеринару, каже: потерпіть трохи, все буде добре, собака стала чумна, а потім у неї відмовили задні лапи. У неї були сильні судоми. Всю ніч вона мучилася. Зранку вона померла. За припущеннями лікаря, її отруїли, за тими ознаками», — чернігівка Вероніка Рибак.

Вероніка зазначає, випадки отруєння тварин не поодинокі в місті.

«У мене є велике бажання знайти людину, яка це поклала, і засунути їй цю отруту, щоб спробувала, як це. Тварина ні в чому не винувата. Ця собака асоціювалась у мене з моєю мамою, вона була названа на її честь, я втратила близьку людину, вона була для мене як людина», — чернігівка Вероніка Рибак.

Вуличним «війнам» чернігівців і безпритульних тварин має покласти край відкриття стерилізаційного центру. Зооволонтери кажуть, після стерилізації, собаки перестануть бути агресивними.

«Вона лінива стає, їй поїсти, поспати, вона буде сидіти на своєму місці, їсти те, що їй винесуть – це буде спокій і кількість тварин, думаю 5-6 років скоротиться до мінімуму», — керівник Го «Зоошанс» Марина Постол.

За будівництво центру відповідає управління ЖКГ. Наразі роботи заморожені, адже триває узгодження змін у проекті, за яким на останній сесії міської ради на будівництво виділили додатково ще більше 2х мілльонів гривень. За словами начальника комунального господарства міста Ярослава Куца, будівництво центру планують завершити до кінця літа 2017 року.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button