Суспільство (відео)

В Остерській громаді за фальсифікацію виборів порушника можуть позбавити волі на 10 років (Відео)

На виборах в депутати Остерської міської ради в одного із кандидатів намагались вкрасти перемогу, застосувавши при цьому підміну протоколу дільничної виборчої комісії та фальсифікацію підписів.

«Написали протокол і голова дільничної виборчої комісії поїхала на здачу голосів. Потім ми дізналися, що в протоколі змінені цифри і підписи були вже не наші», — Ольга Онопрієнко, секретар дільничної комісії в селі Туманська Гута.

Добиватись справедливості довелося через суд.

«В територіальну виборчу комісію потрапив протокол з іншими цифрами. За одного із кандидатів було 14, а не 16, а за іншого 6, а не чотири. Підписи на цьому другому протоколі, який було подано до територіальної виборчої комісії, були зроблені якимись невідомими особами. Суд Чернігівський окружний адміністративний зобов’язав здійснити перерахунок голосів по цій дільниці», — Олексій Кінебас, адвокат.

Злочин скоїли на дільничній виборчій комісії в селі Туманська Гута. Округ, на якому вибирали, невеликий, тому все вирішували одиниці голосів. За попереднім підрахунком по округу, до міської ради проходив представник команди «НАШОГО КРАЮ» Юрій Баран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Новгород-Сіверському проведуть повторні вибори

«Після попереднього підрахунку голосів в мене були дані, що я набирав 26 голосів по трьом виборчим дільницям, а мій опонент Булах Микола Миколайович набирав 25 голосів. Після ж оголошення даних територіальної виборчої комісії, трапилось так, що Булах Микола Миколайович вже опереджав мене на один голос», — Юрій Баран, кандидат в депутати Остерської міської ради.

Фальсифікація дала змогу опоненту Юрія Барана випередити його. Миколі Булаху просто додали два голоси від іншого кандидата – Віри Шарак.

«Після закінчення виборів було за Шарак Віру Валентинівну 16 голосів, за Корж – 3, а за Булаха – 4 голоси. Ну, а голова повезла здавати і виявилося, що переписали там протокол. Із Шарак Віри зняли два голоси і додали Булаху», — Григорій Лабута, член дільничної виборчої комісії в селі Туманська Гута.

Фальсифікацію підтвердив повторний перерахунок голосів, призначений судом. На ним у Булаха, було не шість, а чотири голоси.

«Раз. Два. Три. Чотири. Навпроти Булаха. Все. Тут немає нічого».

Мінус два голоси для Віри Шарак ролі не грали, вона була лідером перегонів в цьому округу. А ось на боротьбу за останнє прохідне місце це вплинуло.

«Це не почесному. Це не по справедливості. Тому що могли позбавити людину права бути депутатом. Це просто не по-людськи зроблено. Це не по-людськи», — Віра Шарак, кандидат в депутати до Остерської міської ради.

Кандидати і члени комісії підозрюють, що фальсифікацію могла зробити голова дільничної комісії, а підставили її на злочин, зацікавлені в цьому люди.

«Ці всі протоколи були «підвласні» тільки голові комісії», — Юрій Баран, кандидат в депутати до Остерської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З’явилися результати виборів глави міста і міськради Чернігова

«Мені дуже соромно. Так соромно мені ще не було в житті. Мені хотілося низько нахилити голову і перед ТВК попросити вибачення, за ту дівчину, що так скоїла. Такої в житті ганьби я ще не переносила», — Ольга Онопрієнко, секретар дільничної комісії в селі Туманська Гута.

Сама голова дільничної комісії – Євгенія Мовчан, від коментарів утримується.

«Ну, що ви від мене хочете. Я здала протоколи. Все. Що ви від мене хочете? Не телефонуйте мені взагалі», — Євгенія Мовчан, голова дільничної виборчої комісії в селі Туманська Гута.

До речі, покарання за фальсифікацію, якщо його вчинив один з членів комісії, за словами юриста, досить суворе.

«Це дуже суворе покарання передбачено. Від 7 до 10 років. Якщо це хтось з членів комісії», — Олексій Кінебас, адвокат.

Загалом спостерігачі, члени комісій та кандидати відмічали, що ці вибори в Остерській громаді, були дуже брудними, з масовими порушеннями законодавства.

«Ситуація була така, що на всіх дільницях плутали виборчі бюлетені. А не деяких вони взагалі були відсутні. Був повний хаос. Можна сказати повний хаос», — Іван Дроб’язко, кандидат в депутати Остерської міської ради.

В цій же ситуації, як підсумок, кандидату в депутати Остерської міської ради вдалося захистити своє право. А покарання винних може стати переконливим сигналом для політичних фальсифікаторів у подальшому вести чесну гру і не порушувати законодавство.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button