Суспільство (відео)

Понівечена релігія: які храми Чернігова зазнали пошкоджень від рашистських обстрілів (Відео)

Місто легенд і церков. Це відомий кожному опис Чернігова. Історичне надбання міста справді вражає – 9 000 тисяч пам’яток, із них 1900 – національного значення.

Утім, країна агресор не знає, що таке історія, культура та релігія. Вони нищать усе, до чого можуть дотягнутися, намагаючись забрати в українців найцінніше – наше коріння.

«У Чернігові серед памяток, що належать до Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», постраждав Спасо-Преображенський собор. Це наша найдавніша памятка першої половини ХІ століття. Одна з найдавніших в Україні й у всій Східній Європі. Там пошкоджено Південну стіну Спаського собору осколками від російського касетного снаряду. Це було пошкоджено 24-25 березня, коли йшли обстріли району пішохідного мосту. Тоді автомобільний міст через Десну в напрямку Києва було зруйновано і залишався лише пішохідний міст через річку Десна. Ось у сторону пішохідного мосту велися обстріли. Оскільки це недалеко від Валу, то постраждав і Спасо-Преображенський собор міста Чернігова. А також під час цих обстрілів пішохідного мосту постраждала південна стіна і східна стіна Катерининської козацької церкви. Осколки цих снарядів пошкодили штукатурку цих храмів, у деяких місцях повилітали вікна. Тобто на Валу оці два основні пошкодження. Також пошкоджена дзвіниця Єлецького Свято-Успенського монастиря»,- Андрій Глухенький, завідувач відділу наукового дослідження печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири вибухи: Чернігівщину знову обстріляли з території рф

Утім, усі пошкодження вже зафіксовано та передано до столиці.

«Ці пошкодження бачив особисто міністр культури Олександр Ткаченко, який відвідав наше місто 7 квітня, на свято Благовіщення. Він теж отримав усі відповідні матеріали про ці пошкодження. Працівники заповідника складають акти, в цих актах буде зафіксовано збитки, завдані нашим архітектурним памяткам національного значення. І, звісно, ми будемо відновлювати»,- Андрій Глухенький, завідувач відділу наукового дослідження печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Зараз складно сказати, яка вартість ремонту пошкоджень. Утім, тішить, що вони не дуже масштабні, отже, для їх усунення знадобиться не так багато часу.

«Вартість пошкоджень обраховуватимуть спеціалісти, технічні працівники. Тобто ми можемо сказати, що пошкодження не мають глобального характеру, тільки осколочні пошкодження. В 1941 році була така ситуація, що в Чернігові влучили в Борисоглібський собор німецькою авіабомбою. В 1943-му – в Пятницьку церкву влучили бомби, то вони влучили безпосередньо в ці давні храми і їх відбудовували: Борисоглібський собор – 11 років, а Пятницьку церкву майже 20 років відбудовували, після Другої світової війни. То зараз Чернігову пощастило: таких масових пошкоджень немає, але є часткові пошкодження, і їх будуть виправляти»,- Андрій Глухенький, завідувач відділу наукового дослідження печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Позитиву додає також те, що ремонтні роботи відбуватимуться найближчим часом. А отже, зовсім скоро культурна спадщина Чернігова знову зможе радувати містян і туристів.

«Тобто це все буде робитися найближчим часом. Деякі роботи уже виконані, деякі будуть виконані найближчим часом. Тому що літо – це найсприятливіший час, щоб виконати ці роботи. Щоб уже, ми сподіваємося, коли позбудемося російської воєнної загрози, щоб туристи, гості Чернігова могли побачити ці пам’ятки в такому ж красивому стані, як вони були до початку російсько-української війни»,- Андрій Глухенький, завідувач відділу наукового дослідження печер та пам’яток археології Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Вибоїни на чернігівських храмах – чергове підтвердження невігластва московитів. Утім, жоден російський злочин проти людяності не залишиться без належного покарання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button