Суспільство (відео)

Василь Чепурний – про приховані сенси книжок: нова книжка чернігівського письменника «Титли і коми» (Відео)

У Чернігові відбулася презентація нової книги журналіста та публіциста Василя Чепурного «Титли і коми». Ця книжка – про літературу, культуру, їхню історію і сучасність, про політику і, звісно ж, людей.

«Вона писалася кілька років і збиралася кілька років, бо це власноруч зібрані мої матеріали різного плану на тему літератури багатьох років. Але це не просто література. Я дивлюсь на літературу не як на розвагу в жодному разі, а як на поле битви між добром і злом, між Богом і дияволом, між красою і потворністю»,- Василь Чепурний – журналіст, публіцист.

Василь Чепурний зазначає, що під час прочитання будь-якої книжки варто звертати увагу на подробиці, оскільки саме вони створюють загальне бачення картини та подекуди несуть приховані сенси.

«Епіграфом стоїть цитата з Тараса Шевченка: «Не минайте ані титли, Ніже тії коми». Тобто я закликаю звертати увагу, здавалося б, на дрібниці. Бо в них дуже багато чого ховається. От, наприклад, одна дрібниця. Того ж самого Пушкіна «Євгеній Онєгін». Головна героїня Тетяна. Тетяна «по-русски плохо понимала».

Бо знать говорила французькою. А чому? Тому що російська мова – це штучний конструкт, як і російська нація – це штучний конструкт з удмуртів, меря, ерзя, вепсів і тому подібне.

Щодо Пушкіна – то це ідеологія воєнного імперіалізму, через що ми позбуваємось зараз пам’ятників Пушкіну, назв вулиць і так далі»,- Василь Чепурний – журналіст, публіцист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Березнянські пряники «Кавалер», «Бариня» та «З кмином» – у переліку нематеріальної культурної спадщини (Фото)

Заглавною статтею книжки є «Шевченко і Пушкін: 150 років герцю», проте в книжці згадуються й інші класики загалом української літератури.

«Моє покоління у радянській школі вчило Тичину, де там «На майдані, коло церкви, революція іде». Або в іншому творі навіть: «Слава! Слава!» – покотилось і лягло до ніг». Ну, ми ж думаємо, що це червоний боєць за радянську владу. Насправді червоні кричали «Ура!», а бійці української народної республіки кричали, коли йшли в бій: «Слава! Слава!»,- Василь Чепурний – журналіст, публіцист.

Осмислювати прочитане та знаходити приховані сенси в літературі – до цього закликає Василь Чепурний.

«Навіть коли ми читаємо книжку, яку думаємо, що для розваги, для відпочинку, все одно ми ідеологічно на себе впливаємо»,- Василь Чепурний – журналіст, публіцист.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button