Суспільство (відео)

Веселощі чи поклоніння Сатані: священники пояснили значення Геловіну (Відео)

Одне з найпопулярніших американських свят Геловін прийшло до українців ще в 1990-х. Воно має язичницьке коріння. Тоді таким чином древні кельти святкували дні мертвих. У сучасному світі з кожним роком Геловін стає дедалі популярнішим. Та церква не схвалює таку моду. Священики кажуть, що святкуючи Геловін християни відкриваються нечистій силі.

«Ми, будучи християнами, часто робимо діла нечестивих. Тому вибір за нами, але стараємось не відкривати свого храму, щоб туди не увійшов диявол. Віримо ми чи не віримо,хочемо чи не хочемо, Диявол увійде, він радіє. Ентоні Лавей, який заснував церкву Сатани, сказав, що радий від того, що християни один день на рік, але відкривають себе для Сатани. Тому потрібно визначитись, хто ми — християни, чи не християни», — Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український хелловін або Велесова ніч: історія, традиції, обряди, прикмети

Чернігівці ж мають свої думки щодо Геловіну. Деякі готові святкувати, решта вважають його неприйнятним.

«Ну, відверто кажучи, не дуже позитивне. Не знаю, просто не люблю. І чортівщина ця вся мені особисто неприємна. Така моя думка».

«Мы люди православные, он пришел к нам из-за границы. Всё-таки православная вера, Хеллоуин. Ну это для молодёжи в основном может и да, а уже в таком возрасте, как мы, оно нам чужое».

«Я к нему отношусь нейтрально. Вот он для меня что есть, что его нету. Тоесть я никак не готовлюсь к этому празднику. Не тот это праздник, который нужно масштабно отмечать всем городом. У нас он менее актуален».

«Людям весело. Нравится переодеваться, надо праздновать. Ну единственное то, что люди придают слишком религиозное значение этому празднику. Но это выбор каждого. Лично я не против. В частности, у нас в офисе бывают корпоративы, на которых можно нарядиться, разрисоваться — будут призы за лучший костюм».

Популярними атрибутами цього свята слугують ліхтарі з гарбузів, на яких вирізають зловісні обличчя. Також люди наряджаються у персонажів фільмів жахів. Та отець Роман застерігає, що за такою радістю криється кров і насилля, що це не має жодного стосунку до Бога.

«Люди готуються до прийняття нечистої сили, коли вона насправді в такому вигляді явиться до нас. Є так зване вікно Овертона. Коли з’являється одна така людина, то через тиждень буде дві такі людини, потім — п’ять. Тобто людину готують до чогось. А щоб нам було це легше сприйняти, то підготовка триває певний час. І коли вже всі звикнуть, тоді й прийде нещастя. А потім питають: «Господи, за що мені таке випробовування?» Це також є одна з таких частин за те, що ми самі дозволили з собою таке зробити», — Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

Попри застереження, чернігівці продовжують прикрашати офіси, вітрини магазинів, створюють фотозони. Дехто наряджається у тематичні костюми та організовує святкування.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button