Суспільство (відео)

Від початку повномасштабного вторгнення на Чернігівщині пошкоджено сім музеїв (Відео)

7 із 39 музеїв області пошкоджені внаслідок обстрілів ворога від початку повномасштабного вторгнення. Деякі з них були змушені повністю закритися через близьке розташування до кордону з рф, до прикладу – музейний комплекс «Лісоград» у прикордонній Сновщині. Деякі через значні пошкодження на певний час припинили свою роботу та в подальшому шукатимуть шляхи та способи відновлення.

 «Протягом 2022 року було здійснено демонтаж практично всієї постійної експозиції музею, це безпосередньо в головному корпусі на Валу, у військово-історичному, тобто філії, філії «Лісоград».»,- Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

 «Ми спакували все те, що в нас було, в те, що могли дістати, і заховали, на нашу думку, в більш безпечне місце, бо підвального приміщення в наших будівлях немає. Ми вийшли на двір і почули, що танки вже десь околицями міста їхали.»,- Олена Матюк, директорка музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім»

Зокрема, в Чернігові внаслідок обстрілу міста було пошкоджено три музеї, серед них Чернігівський художній музей ім. Г. Ґалаґана. У березні 2022 року у дворі музею впала ворожа міна, уламками вибило 25 вікон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бюджет Чернігова формуватиме й ухвалюватиме Чернігівська міська військова адміністрація: що відомо (Відео)

 «Понад 500 квадратів фасаду було пошкоджено, а ще внутрішнє приміщення музею, в тому числі і система теплопостачання. На березень тоді ми залишилися без тепла.»,- Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Ґалаґана

Залишився без вікон і Чернігівський військово-історичний музей. У Новгороді-Сіверському внаслідок обстрілу міста була пошкоджена Тріумфальна арка – пам’ятка національного значення. На допомогу пошкодженим музеям було залучено як міжнародну допомогу, так і допомогу благодійників.

 «Загалом обласні музеї з 2022 року отримали фінансову допомогу від різних установ і міжнародних організацій на суму понад 2 млн грн. За цей проміжок часу з 2022 року з бюджету було залучено 814 тис. грн на відновлення віконних отворів, на косметичний ремонт, на облаштування укриття.»,- Людмила Замай, директорка департаменту культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської ОДА

 «Активно збирали кошти від благодійників. За той рік нам вдалося зібрати 1 млн 200 тис. благодійної допомоги, пожертв.»,- Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Ґалаґана

Наразі в музеях тривають роботи над новими проєктами та продовжуються роботи з відновлення.

 «За сприяння БФ «Рокада» зараз ведуться роботи з облаштування безперешкодного доступу для людей з інвалідністю до цього простору. Сподіваємося, що до кінця цього року роботи будуть виконані. Ми зараз зі своєї сторони також здійснюємо роботи з облаштування майданчика й очікуємо сам цей підйомник.»,- Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею імені Григорія Ґалаґана

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button