Суспільство (відео)

Відбудувати та перемогти: делегація з Чернігівщини взяла участь у Національному форумі відновлення (Відео)

Важливим елементом стратегії перемоги України є відновлення та подальший розвиток держави. І стосується це кожної сфери, адже війна вплинула на всіх. У Києві відбувся Національний форум відновлення, на якому представники з різних куточків країни обговорили основні проблеми воєнного сьогодення та можливі шляхи їх вирішення.

«Тут зібралися різні цільові аудиторії: законотворчі, представники міністерств, громад, комітетів, експерти, науковці, представники бізнесу. Мета кожної групи – напрацювати дії, які фокусуватимуться на людині. Людина – в центрі уваги. Все, що створюємо – максимально ефективні умови для того, щоб громадянин України почувався в безпеці та пишався тим, що він – громадянин України», — Юлія Заїка, голова правління ГО «Ліга ділових та професійних жінок України».

Участь у Національному форумі взяла делегація з Чернігівщини. Військові, представники бізнесу, аграрії, освітяни, депутати – кожен приїхав сюди поділитися своїми думками та почути інших. Олександр Левицький – один із найпотужніших аграріїв Чернігівщини. Його підприємства розташовуються на прикордонні і це, безперечно, позначається на діяльності.

«Щоденні обстріли, заходи ДРГ. Це викликає страх. Неможливо знайти робітників. Якщо говорити про економічний аспект прикордоння, то це проблема фінансування. Банки не хочуть фінансувати. Наступне – дороги. Доріг нема зовсім. Якщо говорити про підприємства, то неохоче йдуть люди, бо дивляться, скільки до кордону, і кажуть: дякуємо, ми не хочемо їхати. Так само обробіток культур: дрони не літають, літаки неможливі», — Олександр Левицький, аграрій, депутат Чернігівської облради.

Також вагома проблема нинішнього воєнного часу – освіта в прикордонних громадах. Досі чимало дітей не мають змоги здобувати повноцінні якісні знання.

«Ми почали навчальний рік, і 41% шкіл працює в офлайн-режимі. Цей показник буде збільшуватися, адже тривають роботи з облаштування укриттів. У нас залишається питання й онлайн-навчання. Особливо в прикордонні. Це 20-кілометрова зона, там щоденні обстріли. Є складнощі. Проблеми залишаються. Саме в прикордонні. Є населені пункти, де немає навіть мобільного інтернету. Діти вдома не мають можливості отримати сигнал. Школи підключені. Шукають варіанти. Вчителі приїжджають, консультації, начитки. Чимало населених пунктів», — Юрій Музика, начальник управління освіти і науки Чернігівської ОДА.

Без сумніву, в обговорюваній на форумі стратегії питання безпеки має ключове значення.

Тут треба правильно побудувати ці всі механізми на місцях. Показати представникам місцевої влади бачення центральної влади, щоб ми спільно могли будувати відкриту систему соціального захисту. Підкреслюю, прикордоння Чернігівщини є важливим аспектом національної безпеки й оборони. Соціальний захист ветеранів війни є також важливим для безпеки. Ми розуміємо, що Росія постійно вчинятиме різні дії, спрямовані на прикордоння. Важливо на Чернігівщині відпрацювати максимально ефективну модель соціального захисту», — Руслан Приходько, директор департаменту соціального захисту Міністерства у справах ветеранів України.

Важливою складовою комплексної стратегії відновлення Чернігівщини є розвиток економіки.

«Ми повинні об’єднуватися, повинні рухатися вперед, займатися управлінськими справами, бізнесом. Я займаюся бізнесом, у війну відкрив підприємство. У мене приблизно 50 робочих місць. Швейна фабрика, працюємо на оборонку, на Європу. Є проблеми з аграрним сектором, логістика, цінова політка. Але треба не занепадати духом і рухатися вперед», — Олександр Демиденко, підприємець, депутат Чернігівської облради.

«Наша область з двох сторін має не дуже, м’яко кажучи, порядних сусідів. Тому завдання – зробити область максимально економічно ефективною. Дуже багато років наша область була залежна від недобрих сусідів і будувалася відповідна економіка. На сьогодні дуже хочеться, щоб наша область була пов’язана з Європою і ми мали зв’язок із ЄС. Ми хочемо підняти економіку, зробити багато робочих місць, зробити інфраструктуру більш розвиненою. Бо ми зараз перебуваємо в такому становищі, що дуже важко вести бізнес і розвивати економіку», — Іван Дементов, аграрій, депутат Чернігівської облради.

За результатами форуму буде сформована резолюція з конкретними практичними рекомендаціями для Офісу Президента та Кабміну.

«Ми тут не для поговорити. Це практична робота, конкретні пропозиції, які ми хочемо подати до Кабміну, Офісу Президента. (00-39) Наше завдання – подивитися ширше на ситуацію в Україні, в кожній громаді. (01-29) Ми маємо опиратися на якісні аналітичні дані, стан спроможності громад. Це буде запуск великої адвокаційної кампанії зі створення ефективних стратегій відновлення та розвитку громад. Це про формування коаліції людей, які працюють абсолютно в різних сферах», — Юлія Заїка, голова правління ГО «Ліга ділових та професійних жінок України».

Журналіст: Павло Солодовник

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button