Суспільство (відео)

Відкриті чи закриті: «рейд-перевірка» мобільних укриттів Чернігова (Відео)

Ще п’ять мобільних укриттів нещодавно встановили в Чернігові. Перше таке укриття було облаштовано в грудні минулого року поблизу одного з модульних містечок міста. Через два тижні після його встановлення ми приїжджали туди поцікавитися думкою містян, проте на той час воно було зачинене. Тодішній начальник управління з питань цивільного захисту Олег Шамрук повідомив, що воно зачинене, бо місто не прийняло його на свій баланс. Наразі укриття відчинене і люди можуть ним користуватися.

Нові мобільні укриття з’явилися на вулицях Льотна, Пухова, Незалежності, Берегова та на проспекті Перемоги. Вони розташовані поблизу зупинок і зон відпочинку, аби в разі тривоги люди, які перебувають на відкритій території, змогли сховатися. Утім, у чернігівських пабліках опублікували відео з одним із зачинених укриттів. Тому ми вирішили перевірити, чи дійсно укриття замкнені, зокрема побували й в укритті біля Березового гаю. Саме про нього йшлося у відео. Навідавшись у кілька укриттів, ми виявили, що двері сьогодні вже відчинені. Чи були вони зачинені раніше, розпитали і теперішнього начальника управління з питань цивільного захисту.

«Вони відчинені весь час. Я сьогодні особисто був, щойно інформація з’явилася, то подивився. Всі вони відчинені. Вони ніколи не були зачинені. Це якась дезінформація», — Володимир Хольченков, начальник Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЧМР.

Одне укриття з доставкою з Одеси до Чернігова коштувало приблизно 350 тисяч гривень. З’явилися вони в місті завдяки благодійному фонду «Юність. 2.0», профінансувати допоміг український бізнес. Такі мобільні укриття можуть вберегти людей від осколків. У ньому можуть сховатись до 15 осіб. Усередині – лави, передбачені освітлення й вентиляція. Проте освітлення ще не зробили. Що думають із приводу цих укриттів чернігівці?

«Я вважаю, що це так і правильно. Адже якщо йдеш містом, починається повітряна тривога і нема куди подітися, то отак і повинно бути, щоб заховатися кудись. Особливо з дитиною».

«Навпроти вікна мого укриття. А що за укриття, хотіла дізнатись узагалі. Навіть не знала, що це таке».

«Те, що вони поставили, це добре. Це дуже добре. А всередині, як воно облаштоване, я нічого не можу сказати з цього приводу. Я бачила там двері, але як я буду заїжджати туди з візком, то чи буде це зручно іншим відвідувачам, які там ховатимуться? Це ж таке питання. Тому з візочком, мабуть, не варіант».

«Укриття, певна річ, потрібне. Будуть обстрілювати, то можна буде заховатися»,

«Із жінкою заходили дивилися. Ось тут. Нормально зроблене».

«Дуже потрібне, бо ховатися нікуди, і дуже дякуємо, що поставили».

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button